Antena 3 CNN Timp liber Calea Victoriei din Bucureşti, în top 50 cele mai scumpe artere comerciale din lume

Calea Victoriei din Bucureşti, în top 50 cele mai scumpe artere comerciale din lume

Bucureşti se află în top 50 cele mai scumpe artere comerciale din lume, Calea Victoriei având o medie a chiriei de 53 euro/mp/lună.

Calea Victoriei din Bucureşti, în top 50 cele mai scumpe artere comerciale din lume
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    24 Noi 2022   •   23:13

Cu un nivel al chiriilor pe Calea Victoriei, principala arteră comercială a oraşului, de 53 euro/mp/lună, Bucureştiul se menţine în top 50 oraşe analizate la nivel mondial şi pe poziţia 46 din 53 în clasamentul EMEA, imediat în urma Varşoviei, potrivit raportului "Main Street Across the World 2022" al Cushman&Wakefield Echinox.

În Praga, Budapesta, Zagreb şi Belgrad chiriile practicate pentru spaţii stradale sunt peste nivelul din Bucureşti, o valoare mai scăzută fiind consemnată în Sofia, Bratislava, Vilnius, Riga sau Skopje.

Raportul, lansat pentru prima dată în 1988, urmăreşte cele mai importante artere comerciale din 92 de oraşe din punct de vedere al valorii chiriilor pentru spatii cu o suprafata medie de 150-200 metri pătraţi, folosind datele companiei

”Raportul Cushman & Wakefield analizează spaţiile stradale ocupate preponderent de branduri de lux, segment de retail care a reuşit să recupereze rapid scăderile din perioada crizei sanitare. Acest lucru se poate observa şi în rezultatele foarte bune raportate de retalerii de lux prezenţi şi în România, precum Louis Vuitton sau Rolex, branduri care însă nu se regăsesc în comerţul stradal.

Din păcate, Calea Victoriei, singura arteră comercială inclusă în raport are poate cea mai mică componentă de fashion în mixul de chiriaşi comparativ cu celelalte locaţii europene analizate.

Credem însă că în condiţiile în care Calea Victoriei a devenit o destinaţie din ce în ce mai apreciată, mai ales pentru varietatea de restaurante, cafenele, baruri, există şanse ca în perioada următoare să vedem şi o dezvoltare a segmentului de fashion.”, spune Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Top cinci cele mai scumpe artere comerciale din lume

Potrivit sursei citate, Fifth Avenue din New York, cu o chirie de referinţă a magazinelor stradale de 1.756 euro/mp/lună, a revenit pe prima poziţie în top, poziţie pe care o cedase către Causeway Bay din Hong Kong în anul 2019.

În ediţia din acest an, Causeway Bay a fost înlocuită în clasament de o altă arteră comercială din Hong Kong, Tsim Sha Tsui, unde chiria se situează la 1.261 euro/mp/lună.

Pe locul al treilea la nivel mondial, Via Montenapoleone din Milano, cu 1.212 euro/mp/lună, a devenit pentru prima dată cea mai scumpă stradă comercială din Europa, depăşind New Bond Street din Londra unde costul de închiriere al spaţiilor stradale se situează la 1.195 euro/mp/lună şi Avenue des Champs Élysees din Paris cu un cost de 922 euro/mp/lună, subliniază sursa citată.

În prezent, chiriile în EMEA se situează la doar 8% sub nivelurile înregistrate înainte de pandemie, şi mai mult decât atât la începutul anului 2022, volumul vânzărilor de retail în Uniunea Europeană a fost cu 4,1% mai mare comparative cu nivelurile din momentul declanşării crizei sanitare.

Cu toate acestea, redresarea a fost şi va continua să fie dificilă din cauza inflaţiei, cu impact atât asupra cererii de consum cât şi asupra retailerilor.

×
Parteneri
Bilete de avion gratuite pentru copii, de la TAROM, de 1 iunie
x close