Antena 3 CNN Timp liber Film "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", cel mai bun documentar est-european, la Jihlava

"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", cel mai bun documentar est-european, la Jihlava

"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", cel mai bun documentar est-european, la Jihlava
Sursa foto: Foto: Antena 3
01 Noi 2010   •   16:52

Pelicula "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", regizat de Andrei Ujică, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun documentar din Europa de Est la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar, informează Mediafax.

Concursul a avut loc de la Jihlava (Cehia), între 26 şi 31 octombrie.

„Juriul a decis să acorde premiul unui film ambiţios, de proporţii epice. (...) Găsind un echilibru fin, dar dificil între tragedia unui om ridicol şi aroganţa excesivă a unui lider care îşi pierde progresiv legitimitatea, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” este un testament despre provocarea de a scrie astăzi istoria prin intermediul imaginilor" arată motivaţia juriului.

Secţiunea în care a fost inclus filmul reuneşte cele mai bune producţii realizate în Europa centrală şi de est.

"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a mai obţinut recent şi marele premiu al secţiunii documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF), una dintre cele mai importante manifestări de gen.

Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a fost realizat de Icon Production, în asociere cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participarea The Media Partnership, Fundaţia Arte Vizuale şi HFG / ZKM Filminstitut. Filmul este distribuit în România de Voodoo Films.

Documentarul a avut premiera de gală vineri, la Sala Palatului din Bucureşti şi poate fi văzut în continuare la Cinema Studio, Hollywood Multiplex şi AFI Cotroceni, iar în ţară rulează la Cinema Studio din Timişoara şi Cinema Victoria din Cluj.

Andrei Ujică, născut în 1951, la Timişoara, este scriitor, regizor de film şi profesor. El trăieşte din 1981 în Germania. A studiat literatura la Timişoara, la Bucureşti şi apoi la Heidelberg.

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu - trailer de Marian Crişan

×
Subiecte în articol: Cehia
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close