Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila se pronunţă în favoarea unor evenimente-pilot, precum în Germania şi Spania, unde publicul se testează înainte

Alexandru Rafila se pronunţă în favoarea unor evenimente-pilot, precum în Germania şi Spania, unde publicul se testează înainte

Reprezentantul României la OMS, deputatul PSD Alexandru Rafila, s-a pronunţat, joi, pentru integrarea medicilor de familie în programul de testare rapidă a populaţiei şi a estimat că evenimente de tipul concertelor cu public, în care participanţii se testează înainte, pot fi organizate şi în ţara noastră.

Alexandru Rafila se pronunţă în favoarea unor evenimente-pilot, precum în Germania şi Spania, unde publicul se testează înainte
de Adrian Iclozan    |    01 Apr 2021   •   16:45

Alexandru Rafila: Medicii de familie trebuie integraţi în programul de testare rapidă, care începe în farmacii

"Nu înţelegem de medicii de familie nu sunt integraţi rapid în acest sistem. Ei trebuie să primească teste gratuite din partea Guvernului şi, evident, pot selecta uşor pacienţii simptomatici şi contacţii celor infectaţi, astfel încât să ajute autorităţile în identificarea focarelor, în realizarea anchetelor epidemiologice şi în controlul pandemiei.

Este un lucru important, alături de alte măsuri care se pot lua, astfel încât să ne putem gândi la reluarea activităţilor sociale şi economice.

Alexandru Rafila: Cred că şi în România se pot organiza evenimente-pilot, cu public testat înainte

Sunt foarte multe proiecte pilot în Europa, în oraşe mari - Tubingen, Barcelona -  în care persoanele participante se testează cu puţin timp înainte de debutul evenimentului.

Cred că şi în România, pe fondul preocupării organizatorilor de evenimente, există posibilitatea de a se organiza astfel de lucruri", susţine Rafila.

Bogdan Buta, organizator Untold și Neversea: Dacă ai fost vaccinat, ai avut boala sau ești testat, trebuie să poți să trăiești normal pentru că nu prezinți un risc

Bogdan Buta a vorbit în exclusivitate la Sinteza Zilei, marți seară, despre ce se va întâmplă cu festivalurile mari din România în acest an și care sunt șansele că industria divertismentului să își revină din situația dramatică în care a fost aruncată de către pandemia COVID-19

"Există suficiente studii făcute în mai multe țări din UE și toate sunt cât se poate de optimiste. Chiar unul, recent, făcut în Germania, eveniment cu 1000 de persoane, 0 cazuri" a precizat Bogdan Buta.

"Dacă vrem să ne uităm la țările de afară trebuie să ne uităm per ansamblu la acțiunile lor. Dacă tu vrei să limitezi în mod discriminatoriu drepturi și libertăți fundamentare, doar ale anumitor categorii profesionale, doar în anumite industrii, sectorul cultural și sectorul ospitalității, trebuie obligatoriu să se întâmple și cealaltă parte: cea de compensații.

Nu cere nimeni ajutoare. Cerem ceea ce este corect, drept, ceea ce au aplicat toate țările civilizate. Compensații juste din cauza măsurilor luate în mod discriminatoriu.

În sfârșit, ne-am reunit toți reprezentanții și ne uităm la soluții dovedite științific. Ne uităm la ceea ce s-a întâmplat din afară și se discută pentru a implementa una din aceste soluții: dacă fie ai fost vaccinat, fie ai avut boala și ai anticorpi, fie ești testat, trebuie să poți să îți trăiești viață normal pentru că nu prezinți un risc. Dacă nu prezinți un risc, pe ce bază să îți mai fie restricționate drepturi fundamentale?

Avem studii intensive făcute, cu specialiști de renume internațional unele evenimente-test. Avem suficiente dovezi. Avem nevoie de decizie politică", a estimat Buta.

 

 

×
Subiecte în articol: teste rapide
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close