Antena 3 CNN Actualitate Baciu: Reacțiile adverse au fost până acum, în România, comune și minore, cu o singură excepție

Baciu: Reacțiile adverse au fost până acum, în România, comune și minore, cu o singură excepție

Reacțiile adverse înregistrate în preocesul de vaccinare anti-COVID au fost până acum, în România, comune și minore, cu o singură excepție, a declarat duminică secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Baciu: Reacțiile adverse au fost până acum, în România, comune și minore, cu o singură excepție
de Andreea Cigolea    |    21 Mar 2021   •   15:26

Demnitarul a precizat că s-au înregistrat 3,3 reacții adverse la 1.000 de inoculări.

El a admis că este posibil ca populația să nu raporteze toate reacțiile adverse, dar că este vorba de cazuri minore și nu de unele severe, apreciind că raportarea fiind un proces esențial în campania de vaccinare, conform la Digi24.

Baciu a admis că este posibil ca vaccinarea anti-COVID să se transforme într-un proces permanent, asemănător cu cel al vaccinării anti-gripale, dar că situația trebuie privită într-un context mai larg, în condițiile în care spre sfârșitul verii se va atinge procentul de 60 - 70% din populație vaccinată în România, UE și statele americane sau de modul în care va evolua vaccinarea în restul statelor.

Gheorghiță: ”Fiecare cetățean vaccinat va primi un SMS pentru a raporta reacții adverse la vaccin”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID în România, a explicat că se lucrează la platformă de vaccinare pentru a face mai simplu procesul prin care persoanele care se vaccinează pot raporta aceste reacții.

”Sunt convins de faptul că avem, în acest moment, o subraportare a reacțiilor adverse și că nu cunoaștem adevărata frecvență a reacțiilor adverse pentru toate cele trei tipuri de vaccinuri, însă menționez că vorbim de în general de cele ușoare. De cele comune, la locul de administrare, sau cele care pot fi însoțite și de febră dar care au evoluție bună.

Am și luat în calcul acest aspect, de a trimite prin SMS tuturor persoanelor vaccinate un link, însă aici ne vom lovi de aceleași limitări, legate de accesul în special al persoanelor vârstnice la o tehnologie smartphone sau orice alt tip de device. Dar cu siguranță vom crește numărul celor care raportează reacții și vom avea o imagine mai clară, este adevărat” a spus Valeriu Gheorghiță. 

×
Subiecte în articol: COVID-19 vaccin
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close