Antena 3 CNN Actualitate Ce se va întâmpla cu elevii care nu vor să poarte mască la şcoală. Anunţul neaşteptat făcut de Raed Arafat

Ce se va întâmpla cu elevii care nu vor să poarte mască la şcoală. Anunţul neaşteptat făcut de Raed Arafat

Medicul Raed Arafat, şeful DSU, spune că este foarte important ca elevii să poarte mască de protecţie şi subliniază faptul că este esenţial modul în care au fost învăţaţi acasă. În cazul în care copiii nu vor respecta regula, sunt sancţiuni.

Ce se va întâmpla cu elevii care nu vor să poarte mască la şcoală. Anunţul neaşteptat făcut de Raed Arafat
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    10 Sep 2020   •   16:25

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, insistă că este nevoie de reguli clare la începutul şcolii, iar un elev care refuză să poartă mască trebuie să fie dat afară din clasă și să stea pe hol. 

Arafat: Nu vrei să porți mască, ieși din clasă!

"Nu vrei să porți mască, ieși din clasă, așteaptă pe hol, pentru că îți pui colegii în pericol. Va conta foarte mult ce au auzit copiii în casă în ultimele şase luni. De la părinții lui. Ce a auzit copilul de la anturajul lui", a spus medicul Raed Arafat, potrivit digi24.ro.

Numai dacă elevii vor fi informaţi despre regulile impuse în pandemie şi le vor respecta, vom putea ajuta la limitarea răspândirii acestui virus. De aceea, din prima zi de şcoală, elevilor le trebuie explicate regulile. 

Dr. Arafat: E important cum educi copiii de la prima oră şi contează ce au auzit acasă

"Și poate mai ales pentru copiii mici trebuie să le fie explicat într-un mod care să fie atractiv, nu un mod care să-i sperie. Cu certitudine profesorii știu cum să facă acest lucru. Este important cum educi copiii de la prima oră.

Poate o mică parte nu vor respecta regulile de la început, dar dacă intră în școală și nu simte prezența regulilor respective și se încearcă să li se explice cândva în cursul zilei, deja se pierde încet încet controlul și posibilitatea de a-i face pe copii să respecte aceste reguli.

În prima oră trebuie să li se explice la copii care sunt regulile. Cum se intră, pe unde se circulă, cum vor fi pauzele, cum se va sta la clasă, când se poartă mască, când nu se poartă. Reducerea numărului de elevi la noi este foarte greu de implementat, dar nu imposibil", a precizat Arafat.

Primele şcoli din Bucureşti care se închid înainte de a se deschide

Două şcoli din Capitală se închid chiar înainte de deschiderea anului şcolar, având în vedere că ele încep cu un scenariu roşu, care se aplică în această perioadă de pandemie de coronavirus.

Este vorba despre Şcoala Gimnazială ''I. G. Duca'' din Bucureşti, o unitate şcolară foarte cunoscută, şi o altă şcoală din sectorul 3 al Capitalei.

Mai multe cazuri COVID, la şcolile din Bucureşti

Decizia a fost luată, după ce la şcoala Duca s-au înregistrat trei cazuri de infectare cu coronavirus în rândul personalului. Astfel, la această şcoală din Bucureşti, cursurile se vor face on-line.

În cel de-al doilea caz, este vorba despre Şcoala nr. 80 din sectorul 3 al Capitalei. Şi acolo, se va aplica scenariul roşu, adică toţi elevii vor învăţa on-line.

Acolo, o femeie de la curăţenie a fost confirmată cu COVID-19 şi multe persoane din şcoală sunt contacţi direcţi ai acesteia, pentru că au mers la unitatea de învăţământ, ca să pregătească deschiderea noului an şcolar.

Anisie: Şcoala va începe pe 14 septembrie

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că şcoala va începe pe 14 septembrie, scenariul de urmat fiind decis de fiecare unitate de învăţământ în funcţie de situaţia epidemiologică. 

"Începe şcoala pe 14 septembrie, chiar dacă au fost discuţii cu anumiţi specialişti epidemiologi care recomandau să amânăm începutul de an şcolar sau să începem în sistem online tocmai pentru ca boala să se poată consuma. (...)

Până la acest moment, inspectorii au spus că sunt optimişti ca în 80% din unităţi să începem şcoala fizic. Luni aflăm care e situaţia epidemiologică după care vom putea să dăm toate datele necesare", spunea, recent, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, la Antena 3.

După ce scenarii funcţionează şcolile

Conform procedurii stabilite de autorități, școlile îşi fac planul de deschidere în funcţie de situaţia anunţată de DSP, dar şi de infrastructura pe care o au la dispoziţie.

Cele trei scenarii sunt: roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori.

Scenariul verde

Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toţi copiii să meargă la şcoală, acest lucru este obligatoriu, nu opţional.

Scenariul galben

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-IV, dar şi elevii din anii terminali.

Restul claselor vor face ore on-line, însă elevii vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roşu

Scenariul roşu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face on-line.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcţie de situaţia epidemiologică locală.

Când ajung în România primele doze de vaccin împotriva COVID-19

Prima tranşă de vaccinuri anticoronavirus ar putea ajunge la noi în ţară la sfârşitul acestui an, mai exact în luna decembrie, a anunţat, miercuri seară, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Şeful de la Sănătate a fost întrebat despre vaccinul anticoronavirus, care în prezent se află "într-o pauză tehnologică", cât de îngrijorător este acest lucru şi când va ajunge scutul împotriva COVID şi la noi în ţară.

Oficialul a precizat că procesul de producere a vaccinului nu se va opri, iar atunci când vor primele doze în România, prioritate vor avea persoanele cu vârstă înaintată, cu comorbidități, dar și personalul din sectorul sanitar și din învățământ.

×
Subiecte în articol: Raed Arafat măşti elevi
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close