Antena 3 CNN Actualitate Educație Tinerii români nu mai merg la facultate şi vor să se facă influenceri sau modele de videochat pentru a câştiga bani uşor

Tinerii români nu mai merg la facultate şi vor să se facă influenceri sau modele de videochat pentru a câştiga bani uşor

Degeaba ai carte, dacă nu ai parte de bani. Este deviza a tot mai multor tineri care sunt interesați să treacă doar prin școala vieții și să obțină ușor bani.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Dec 2023   •   17:15

Mulți tineri au ajuns să lucreze în alt domeniu față de cel pe care l-au studiat, iar faptul că se pot face bani și fără aceste studii îi determină să nu se mai înscrie la facultate.

Recensământul realizat în 2022 arată că prea puțini tineri mai sunt interesați să facă o facultate. Din cei trei milioane de români absolvenți de facultate, 1,6 milioane sunt femei, iar peste 1,3 milioane sunt bărbați. În schimb, cei mai mulți dintre români, peste 43% au studii medii, adică liceul, școala postliceală sau școala profesională de ucenici.

Doar 40% au doar patru sau opt clase sau nu au absolvit nici măcar o școală.

Citește și: Meserii vechi, plătite mai bine decât cele actuale | Cinci joburi la care poți câștiga peste 5.000 de euro

"Asta se întâmplă din cauza modelelor pe care le avem, altele decât cele cu studii superioare. Oamenii care sunt vizibili în spațiul public și cei care sunt considerați de succes nu sunt cei cu studii superioare", a declarat Ciprian Necula, sociolog.

Influencer sau model de videochat, sunt două dintre activitățile cele mai bănoase care le atrag pe tineri.

Sociologii susțin că numărul românilor cu studii superioare ar fi mai mare dacă elevii ar fi pregătiți din școală pentru un viitor academic.

×
Subiecte în articol: meserii facultate studii superioare
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close