Antena 3 CNN Actualitate Justiție Klaus Iohannis respinge numirea Adinei Florea la DNA. Alte patru refuzuri pentru Tudorel Toader

Klaus Iohannis respinge numirea Adinei Florea la DNA. Alte patru refuzuri pentru Tudorel Toader

Klaus Iohannis respinge numirea Adinei Florea la DNA. Alte patru refuzuri pentru Tudorel Toader
Sursa foto: Presidency / Agerpres
21 Noi 2018   •   13:01

Klaus Iohannis a respins propunerea pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a înaintat numele Adinei Florea în luna octombrie a anului curent.

Klaus Iohannis a respins de asemenea propunerile de numire a altor patru procurori în funcții de conducere.

Citește și: Cine este Adina Florea

În luna octombrie a.c., ministrul justiției, domnul Tudorel Toader, a transmis Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, următoarele propuneri de numire a unor procurori în funcții de conducere:

- doamna Adina Florea, pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție;
- doamna Florena-Esther Sterschi, pentru funcția de procuror șef al Secției de resurse umane și documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
- doamna Elena Giorgiana Hosu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism;
- doamna Iuliana Nedelcu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
- doamna Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcția de procuror-șef al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În conformitate cu dispozițiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare și, având în vedere considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiției, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Citește și: Secretele biografiei noului șef propus la DNA

Ce spune legea invocată de Klaus Iohannis

(10) Nu pot fi numiți în funcții de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influențează sau ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate și imparțialitate a atribuțiilor prevăzute de lege.

(12) Înainte de numirea în funcțiile de conducere, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității verifică și comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea.

Planul de rezervă al Adinei Florea

Pe 18 octombrie, Klaus Iohannis spunea despre propunerea Adinei Florea la șefia DNA că România „nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție”. 

Adina Florea își luase, de altfel, măsuri de rezervă în cazul unei respingeri, candidând pentru postul de procuror pe funcție de execuție în cadrul Secției de anchetare a infracțiunilor din justiție. Comisia CSM a aprobat candidatura ei și, pe 23 octombrie, Adina Florea și-a început activitatea în această structură.

Pe de altă parte, secția de procurori a CSM avizase negativ propunerea Adinei Florea la șefia DNA.

Citește și: Exclusiv! Proiectul cu care a convins Adina Florea

Citește și: Exces de putere. Interviu exploziv cu procuroarea Adina Florea

Citește și: Adina Florea, atac la Kovesi: Era necesară o activitate managerială mult mai riguroasă

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close