Antena 3 CNN Actualitate Justiție Nouă oameni de afaceri, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală de 6 milioane de euro

Nouă oameni de afaceri, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală de 6 milioane de euro

Nouă oameni de afaceri, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală de 6 milioane de euro
16 Mai 2016   •   14:02

Nouă oameni de afaceri au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală de peste 6 milioane de euro, într-un dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti (PCAB).Inculpaţii Florin Valentin Petrescu, Iulian Cătălin Niculae, Daniela Florentina Călin, Dan Ionescu şi Marius Bran au fost trimişi în judecată sub control judiciar, iar Ciprian Cucu, Gheorghe Axânte, Celino Mihai Craicu şi Constantin Nicolae Soare în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, respectiv complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, potrivit unui comunicat al PCAB transmis luni Agerpres.

   'În perioada 2.07.2010 - 23.12.2013, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Petrescu Florin Valentin, în calitate de asociat şi administrator al SC Z.C. SRL şi al SC T.C. SRL, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, la diferite intervale de timp, a înregistrat în contabilitatea celor două societăţi cheltuieli fictive, reprezentând în mod nereal achiziţii de bunuri, în baza unui număr de 310 facturi fiscale în valoare totală de 42.948.342 lei, emise de inculpatul Ionescu Dan, în calitate de administrator în fapt/drept al SC E.I.B.Q. SRL şi SC A.P. SRL, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 20.625.650 lei (echivalentul a 4.696.695 euro), reprezentând impozit pe profit, TVA de plată şi impozit pe dividende', se arată în comunicat.

   La rândul său, Daniela Florentina Călin este acuzată că în perioada 22.11.2010 - 19.06.2014, în calitate de asociat şi administrator al SC R.C.I. SRL, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale a înregistrat în contabilitatea societăţii cheltuieli fictive în cuantum total de 5.135.240,03 lei. Cheltuielile reprezentau achiziţii de bunuri în baza a 29 facturi fiscale emise de acelaşi Dan Ionescu, bugetul de stat fiind prejudiciat cu aproape 2,5 milioane de lei, reprezentând impozit pe profit, TVA de plată şi impozit pe dividende.

   'În perioada 2010 - 2012, inculpatul Niculae Iulian Cătălin, în calitate de asociat şi administrator al SC K.F.S. SRL, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, la diferite intervale de timp şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a înregistrat în contabilitatea acestei societăţi cheltuieli fictive în cuantum total de 8.751.390 lei, reprezentând în mod nereal achiziţii în baza unor facturi fiscale emise de coinculpatul Ionescu Dan, în calitate de administrator în fapt/drept al SC E.I.B.Q. SRL, al SC I.G.T. SRL şi al SC E.2007 SRL şi de inculpatul Bran Marius, în calitate de administrator al  SC E.O.C. SRL, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 3.510.463 lei (echivalentul a 804.783 euro), reprezentând impozit pe profit, TVA de plată şi impozit pe dividende', se mai menţionează în comunicat.

   Ciprian Cucu este acuzat că între 2012 şi 2014, în calitate de administrator în fapt al SC M.S.C.S. SRL, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, a înregistrat în contabilitatea societăţii cheltuieli fictive în cuantum total de 284.428 de lei, reprezentând în mod nereal achiziţii în baza unor facturi fiscale emise de Dan Ionescu. Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică în acest caz la 137.264 lei, reprezentând impozit pe profit, TVA de plată şi impozit pe dividende.

   De asemenea, Celino Mihai Craicu şi Constantin Nicolae Soare sunt acuzaţi că în anii 2011 şi 2012, în calitate de preşedinte şi respectiv vicepreşedinte ai unei asociaţii, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, au înregistrat în contabilitatea acesteia cheltuieli fictive în cuantum total de 641.898 de lei, reprezentând în mod nereal achiziţii în baza unor facturi fiscale emise de inculpatul Dan Ionescu, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de  83.961 de lei reprezentând impozit pe venit.

   'Totodată, în sarcina inculpatului Ionescu Dan s-a mai reţinut că, în calitate de administrator în fapt al al SC E.I.B.Q. SRL şi SC A.P. SRL, la datele de 21.07.2011 şi 21.02.2013, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a acordat ajutor material inculpatei Simionescu Violeta (faţă de care s-a disjuns cauza prin rechizitoriu), care, în calitate de administrator SC I.I. SRL, a înregistrat în contabilitatea acestei societăţi facturile fiscale emise de către acesta, care atestau în mod nereal livrarea de bunuri/prestare servicii, în cuantum total de 162.732 lei, prejudiciu cauzat bugetului de stat fiind estimat la suma de 78.532 lei (echivalentul a 18.000 euro)', se mai arată în comunicatul PCAB.

   În realizarea activităţii infracţionale, Dan Ionescu a beneficiat de sprijinul lui Gheorghe Axânte care, în calitate de administrator al SC Q.C.SRL şi contabil al firmelor administrate sau controlate de primul, a efectuat activităţi specifice de contabilitate, prin înregistrarea facturilor fictive puse la dispoziţie societăţilor administrate de ceilalţi inculpaţi din dosar.

   Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat, care se ridică la 6.135.637 euro, procurorii au solicitat instanţei menţinerea sechestrului asigurător instituit în cursul urmăririi penale asupra mai multor bunuri. Este vorba de mai multe clădiri şi terenuri, precum şi sume de bani aflate în conturile inculpaţilor.

   'În cursul urmăririi penale inculpaţii Craiciu Celino Mihai şi Soare Constantin Nicolae au achitat suma de 83.961 lei lei (echivalent 19.520 euro), iar inculpatul Cucu Ciprian a achitat suma de 137.264 Lei (echivalent a 31.468 euro) reprezentând prejudiciul reţinut ca urmare a săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală (debit principal)', mai precizează procurorii.

   Dosarul a fost trimis pentru soluţionare la Tribunalul Bucureşti

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close