Antena 3 CNN Actualitate Justiție Patronul Chocolat, reţinut de DIICOT. Este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani

Patronul Chocolat, reţinut de DIICOT. Este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani

Tudor Constantinescu, patronul lanțului de restaurante și cafenele "Chocolat", a fost reținut de procurorii DIICOT, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.

Patronul Chocolat, reţinut de DIICOT. Este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani
Sursa foto: Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Noi 2015   •   08:37

În același dosar, au mai fost reținuți Cristian Cucona și Mihail Moroșan, asociați și administratori ai SC Solutions Center SRL Constanța, iar alte cinci persoane sunt cercetate sub control judiciar, scrie Agerpres.

Procurorii DIICOT au audiat joi 112 persoane, printre care patronii și administratorii unor localuri din Capitală, după ce, în aceeași zi, anchetatorii au efectuat 43 de percheziții la cluburi și restaurante din București, printre care Chocolat, Trattoria Il Calcio, Fratelli, Le Club.

Potrivit DIICOT, perchezițiile au loc la toate punctele de lucru ale societăților Choco Ateneu SRL și Choco Moșilor SRL, Coza Nostra Art SRL, Theobroma Consult SRL și Theoprod Art SRL, C. Restaurante Trattoria IL Calcio SRL, SC Twins Downtown SRL, SC Le Club Herăstrău SRL, SC Twins Cafe SRL, SC Rubicon Floreasca SRL.

Din primele informații rezultă că pe raza municipiului București activează un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani prin desfășurarea de activități comerciale prin diminuarea bazei impozabile cu ajutorul unor programe informatice de contabilitate ce permit ținerea unei evidențe contabile duble (una reală, în care sunt evidențiate veniturile adevărate, și una fictivă, ce reflectă venituri diminuate și cheltuieli majorate, astfel încât baza de impozitare să fie diminuată).

Activitatea infracțională era coordonată de Tudor — Mihai Constantinescu și cetățeanul francez Guilbert-Lassange Jean Philippe Pierre Luc, asociați la societățile comerciale Choco Ateneu SRL, Choco Moșilor SRL, Coza Nostra Art SRL, Theobroma Consult SRL și Theoprod Art SRL.

În anul 2006, aceștia au achiziționat un program informatic de contabilitate cu dublă gestiune, care se instalează pe casele de marcat.

Acest program de contabilitate constă în existența a două registre de evidență contabilă de același tip, referitoare la aceleași bunuri și valori: unul reflectă realitatea economică și financiară a contribuabilului la care accesul este restricționat și unul falsificat, în care sunt înregistrate date și operațiuni ce relevă venituri inferioare celor reale pentru produsele livrate și banii încasați.

Programul era accesat cu ajutorul unui card aflat doar în posesia casierelor de la punctele de lucru ale societăților, care permite accesul în memoria fiscală a casei de marcat și efectuarea unor operațiuni de împărțire a produselor proprii, neîmbuteliate (produse zaharoase și de patiserie obținute la punctul de lucru din București, str. Valea Lungă nr. 58, sector 6) care, cumulate, înregistrează o pondere mai mare în venituri și nu sunt fiscalizate.

Artizanii programului informatic de contabilitate au comercializat și pus la dispoziție acest program și altor societăți comerciale din piață, în scopul fraudării bugetului de stat.

Update 6 decembrie 2022. "Este o injustiție când, pur și simplu, îți este spulberată prezumția de nevinovăție, prin expunerea publică, într-o modalitate în care cei care privesc se gândesc că participă la un spectacol de circ și prin transmiterea către presă a unor informații confidențiale în timpul urmăririi penale. Prin astfel de acțiuni se viciază și se bagatelizează actul de justiție.

Facem acest demers prin intermediul mass-media pentru a comunica o experiență care ne-a marcat ultimii 8 ani de existență dar și pentru a aduce la cunoștința publicului fapte și evenimente în al căror epicentru am fost și care ne-au afectat viața, reputația și locul în societate, fapte și evenimente pe care nu le-am provocat, dar în care am fost angrenați prin mecanisme declanșate subiectiv.

Sunt 8 ani în care prin acte și proceduri efectuate de un procuror DIICOT, societatea SOLUTIONS CENTER SRL a fost târâtă nedrept într-un malaxor judiciar, din care cu sacrificii, pierderi și multă luptă am reușit să ieșim prin puterea eliberatoare a ADEVĂRULUI. Astfel, procurorul de caz a demarat o cercetare penală împotriva societății noastre, declanșând concomitent un festival mediatic în care din motive străine rolului justiției în societate a angrenat și societatea SOLUTIONS CENTER SRL, în calitate de producător si comercializant al unui soft destinat domeniului HoReCa.

O cercetare penală ce a gravitat exclusiv în jurul acestui soft pe care procurorul de caz în comunicatele către presă și actele dosarului l-a demonizat ca fiind „soft de contabilitate cu dublă gestiune care se instalează în casele de marcat”, „soft evazionist”, „soft care modifică memoria fiscala a caselor de marcat” și multe alte apelative că nu ne-ar ajunge o pagină să le menționăm pe toate.

Cu toate acestea, de ce nu a expertizat softul din prima clipă pentru a nu se ajunge la astfel de acuzații care s-au dovedit false? Aceasta a fost întrebarea noastră încă din primul moment și ulterior pe toată durata urmăririi penale. Mai mult, pentru a nu pierde timp și pentru „a ne demonstra nevinovăția” (așa cum din păcate funcționează prezumția de nevinovăție în sistemul judiciar penal român), am solicitat din primul moment procurorului de caz să dispună expertizarea softului în cauză.

Odată cu refuzul procurorului de a efectua expertiza softului am realizat că suntem ținta unui sistem judiciar bolnav, un termen dur dar din păcate real. Mai ales că, în toate actele în care procurorul solicita măsuri restrictive instanțelor de judecată preciza că urmează să expertizeze softul și, deopotrivă, judecătorii de drepturi și libertăți în hotărârile pronunțate precizau că e necesară expertizarea softului în cauză. Au fost necesari 8 (opt) ani pentru a se dispune clasarea tuturor faptelor pentru care SOLUTIONS CENTER SRL a fost cercetată și anume că faptele nu există.

8 (opt) ani de penitențe și tracasări juridice, 8 (opt) ani în care atât noi, cât și statul am consumat resurse umane și materiale însemnate, 8 (opt) ani în care am clamat nevinovația noastră, pentru a ajunge la concluzia care încă de la inceput se putea obține printr-o expertiză tehnică a softului. Chiar și la final, recordul acestei injustiții este unul răsunător întrucât opinia publică este informată doar cu privire la demararea cercetărilor penale, nu și la modul de soluționare a acestora.

Doar la solicitarea noastră scrisă, DIICOT a publicat un comunicat în noiembrie 2022 în care se precizează cu privire la SOLUTIONS CENTER SRL (care a furnizat programul informatic) că este incident cazul care împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale prevăzut de art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală întrucât, din actele de urmărire penală și probele administrate în cauză, a rezultat că faptele nu există. Vă dorim tuturor ca Dumnezeu să vă ajute să nu nimeriți într-o astfel de dramă judiciară care a avut și are în continuare repercursiuni pe toate planurile, dar mai ales moral și profesional", se arată într-un comunicat al Solutions Center SRL.

×
Subiecte în articol: cofetarie evaziune fiscala
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close