Coaliția vrea să facă tot ce este posibil pentru a o chema pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la Comisia de anchetă parlamentară.
Astfel, potrivit regulamentului Camerei Deputaților, în vederea audierii, Comisia de anchetă parlamentară poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administraţiei publice care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată.
Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa Comisiei de anchetă parlamentară.
POATE FI OBLIGATĂ SAU NU KOVESI SĂ VINĂ LA COMISIE?
- Laura Codruţa Kovesi - procurorii fac parte din Ministerul Public şi sunt sub autoritatea ministrului Justiţiei
- Florian Coldea - trecut în rezervă
- George Maior - ambasadorul României în SUA
- decizii CCR: 317 din 2006, 502 din 2005 - Parlamentul "nu poate stabili drepturi şi obligaţii" decât pentru senatori, deputaţi, autorităţi, demnitari şi funcţionarii publici, în funcţie de raporturile constituţionale pe care le au cu Parlamentul
- Art. 7 din hotărârea privind înfiinţarea comisiei de anchetă:
"Împiedicarea în orice fel a activităţii Comisiei de anchetă în îndeplinirea atribuţiilor sale se sancţionează potrivit legii penale".
Sursa: Hotărârea de înființare a comisiei
- 2013 - Adrian Rădulescu nu a venit la comisia Nana
- Tiberiu Niţu: "În ceea ce priveşte participarea procurorilor în faţa unei comisii parlamentare, aşa ceva nu se va întâmpla. Dacă li se va cere însă, în scris, un punct de vedere tehnic, noi vom răspunde tehnic asupra eventualelor întrebări".
Sursa: Ziare.com
- Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: "Nu știe nimeni ce se întâmplă dacă nu se duc sau dacă se duc acolo şi mint. De exemplu, acolo nu se face audierea sub prestare de jurământ, cum se face în instituţiile Justiţiei - la Parchet, la judecător. Deci pur şi simplu se duc acolo şi spun ce vor ei să spună. În legătură cu Florian Coldea: "Ca şi în cazul oricărui alt rezervist: Nu". "DNA face parte din Ministerul Public. Iar numirea procurorilor se face, oarecum, prin Ministerul Justiţiei. Deci părerea mea este că procurorul şef al DNA trebuie să meargă la comisie, dacă este citat, pentru că este într-un raport cu statul, într-o funcţie publică"
Sursa: Ziare.com
- Marton Arpad, vicepreşedinte Comisia de Regulament: Deci este o problemă fără o reglementare clară în acest domeniu. Punctul meu de vedere ar fi că, în orice stat democratic, orice persoană chemată în faţa unei comisii de anchetă a Parlamentului trebuie să se prezinte. Inclusiv preşedintele SUA se prezintă, la ei. Noi avem însă o democraţie originală, cam prea departe de ceea ce înseamnă democraţie. În rest, aţi sesizat bine: nu avem în regulament nimic şi va începe dezbaterea dacă este sau nu este obligat să vină în faţa Parlamentului”.
Sursa: Ziare.com
Citiți și Scandalul fraudării alegerilor din 2009 ajunge în Parlament. Kovesi, Coldea și Maior, audiați
Parlamentul va verifica modul în care a fost organizat scrutinul şi cum s-a decis viitorul preşedinte al României.
Băsescu: Dacă Kovesi și Coldea mă implicau, le umpleam botul de sânge, pe loc
Informațiile au fost prezentate vineri, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.