Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, detalii despre negocierile pentru grupul de luptă al NATO în România | Rușii se apropie la mai puțin de 50 km de țara noastră

Klaus Iohannis, detalii despre negocierile pentru grupul de luptă al NATO în România | Rușii se apropie la mai puțin de 50 km de țara noastră

Președintele Klaus Iohannis a anunţat, astăzi, care este stadiul negocierilor pentru grupul de luptă al NATO în România.

 Klaus Iohannis, detalii despre negocierile pentru grupul de luptă al NATO în România | Rușii se apropie la mai puțin de 50 km de țara noastră
Sursa foto: Klaus Iohannis/Facebook
de Claudia Popovici    |    12 Apr 2022   •   18:37

"Repoziționarea războiului în Rusiei în sudul şi estul Ucrainei a sporit îngrijorările pentru România, aliată NATO de la Marea Neagră, nevoită să asiste la o apropiere a armatei ruse la mai puţin de 50 de kilometri de zona sa de coastă, atunci când Rusia a capturat de la ucraineni Insula Șerpilor, pe 24 februarie.

Sunt declarații date sub protecția anonimatului, citate de publicația Air Force Magazine. Potrivit acestora, există temeri că Vladimir Putin va adopta o strategie de alipire a zonelor rusofone din Ucraina, sub controlul Moscovei. 

În acest context, s-au luat măsuri pentru întărirea prezenței NATO pe frontiera de est a alianței pentru ”posibile provocări”. Astăzi, președintele Klaus Iohannis a anunţat stadiul negocierilor pentru grupul de luptă în România.

„Grupul de luptă a fost aprobat la NATO și acest lucru a fost surpriza plăcută de la summitul NATO de acum nu foarte multe zile.

Deci avem decizia, însă tehnicalitățile, negocierile între aliați vor dura o vreme până când se finalizează, dar cred că încă în această primăvară vom avea grupul de luptă negociat și finalizat”, a declarat președintele Klaus Iohannis la conferința de presă organizată marți cu premierul Belgiei Alexander De Croo, citat de Mediafax.

Klaus Iohannis și-a exprimat speranța ca Belgia să fie o parte semnificativă din acest grup de luptă.

„Sunt o serie de aspecte tehnice care trebuie rezolvate, trebuie să vedem și care e realitatea, care sunt nevoile.

În realitate noi am crescut postura pe frontiera de est a alianței semnificativ deja.

"Părerea mea este că prezența este una pe termen lung, dacă constatăm însă că teritoriul NATO este amenințat, evident că putem spori prezența foarte rapid”, a spus Alexander De Croo.

Uniunea Europeană se pregătește pentru un posibil atac nuclear. Ce cuprinde fondul de 540 de milioane de euro

Uniunea Europeană a luat decizia de a face un stoc de medicamente şi echipament destinat înfruntării unor amenințări "chimice, biologice sau nucleare". Occidentalii au avertizat că Moscova ar putea recurge la un asemenea atac, mai ales că în cele 47 de zile de război armata rusă nu a atins niciun obiectiv în Ucraina.

Mai exact, Uniunea Europeană a anunţat un pachet de 540 de milioane de euro pentru crearea unui stoc de medicamente şi echipamente destinate să facă faţă unor urgențe nucleare, bacteriologice şi chimice

Decizia vine în contextul în care războiul Rusiei în Ucraina ar putea escalada. Occidentalii au avertizat că Moscova ar putea utiliza arme chimice mai ales că în cele 47 de zile de război armata rusă nu a atins niciun obiectiv. 

Comisia Europeană a precizat că acest stoc cuprinde "vaccinuri", "echipament şi medicamente" în vederea îngrijirii răniților în timpul unor atacuri nucleare, bacteriologice şi chimice.

Prima etapă, precizează UE, constă în procurarea unor "comprimate de iodură de potasiu, care pot fi folosite în protejarea oamenilor de efectele nocive ale radiațiilor.

Trei milioane de comprimate de iod au fost livrate deja Ucrainei, cu ajutorul Franţei şi Spaniei, precizează CE.

„Luăm măsuri concrete pentru a pregăti mai bine Europa în faţa unor amenințări potențiale”, cu „echipament destinat urgențelor chimice, biologice sau nucleare”, a declarat comisarul european pentru Reacția la crize, Janez Lenarcic.

Citiți şi: Statele occidentale vor accepta eliminarea Ucrainei sau vor decide să intre în război cu Rusia? Răspunsul generalului Mircea Mîndrescu

×
Subiecte în articol: NATO armata Klaus Iohannis
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close