Antena 3 CNN Actualitate Locale Prefectul Capitalei îl acuză pe Nicușor Dan că "manipulează și distribuie fake news" despre retrocedarea din parcul IOR

Prefectul Capitalei îl acuză pe Nicușor Dan că "manipulează și distribuie fake news" despre retrocedarea din parcul IOR

Prefectul Capitalei îl acuză pe primarul general Nicușor Dan că "manipulează și distribuie fake news-uri", în scandalul retrocedării din parcul IOR.

Prefectul Capitalei îl acuză pe Nicușor Dan că "manipulează și distribuie fake news" despre retrocedarea din parcul IOR
Sursa foto: Facebook
de Mia Lungu    |    16 Noi 2023   •   22:03

"Primarul general manipulează și distribuie fake news-uri! Cererea de anulare a retrocedării din Parcul IOR este la instanța competentă și are toate șansele să fie admisă.", a transmis Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă.

"Pe 9 octombrie, în calitate de Prefect, am depus la Tribunalul București cererea de chemare de judecată, în contradictoriu cu Primăria Municipiului București și a proprietarul terenului, pentru anularea Dispozițiilor de retrocedare a suprafeței de aproximativ 12 ha de teren din Parcul IOR.

Este vorba despre solicitarea de constatare a nulității absolute a Dispozițiilor Nr. 4333/18.05.2005 și Nr. 4334/18.05.2005 emise de către Primarul General al Municipiului București de la acea vreme, Adriean Videanu, prin care s-a restituit în natură terenul în cauză doamnei Cocoru Maria.

Am făcut acest demers pentru că am constatat lipsa de acțiune a primarului general. Nicușor Dan a promis că va ataca retrocedarea, nelegală, în instanță, dar, în fapt, nu a făcut niciun demers.

Prin acțiunea formulată i-am dat ocazia să susțină și în instanță ceea ce susține public, adică revenirea parcului în proprietatea municipalității. Timpul ne va demonstra că primarul general este vehement doar în fața presei, înainte de campania electorală. Declarațiile de astăzi ale acestuia sunt însă jenante. Un fake news evident, care nu are ce căuta la pupitrul unei instituții serioase. 

Tribunalul București este instanța competentă, iar cererea pe care am depus-o se va judeca acolo. Modul în care este organizat Tribunalul, pe secții, este o chestiune internă, administrativă, care nu poate afecta judecarea dosarului.

În administrația publică, două dintre cele mai importante valori sunt responsabilitatea și asumarea. În cazul în care instanța va constata că amenda anunțată de primar în urmă cu două săptămâni este fantasmagorică și nu are temei legal, eventualele despăgubiri ar trebui să fie plătite de persoana fizică Nicușor Dan, nu de toți bucureștenii.", a mai precizat Rareş Hopincă.

Citește și: Locuitorii din Sectorul 3 și primarul Robert Negoiță protestează în fața Primăriei Capitalei: "Nicușor a amanetat parcul IOR"

Nicușor Dan: "Firea și Negoiță, au distrus șansele ca dispoziția de retrocedare să fie anulată"

"Am susținut astăzi o conferință de presă în care am făcut câteva precizări necesare legate de situația celor 11 hectare retrocedate din Parcul IOR.

Am dat o amendă de 35 de milioane de euro proprietarului Parcului IOR pentru că a schimbat destinația unei părți din acest parc. Această sumă este o modalitate de a lua parcul înapoi.

Avem un litigiu în care se contestă această amendă, el se va finaliza, estimez, într-un an și jumătate. Sunt optimist că vom câștiga litigiul. Din momentul în care se va termina, proprietarul va trebui să ne dea 35 de milioane de euro, nu-i va avea și noi o să-i luăm în schimb terenul sau o parte din teren, după cum va spune un evaluator la momentul acela.

Diferența între ce am făcut noi și ce a făcut Primăria Sectorului 3 este de un milion la unu, adică noi am dat o amendă de 35 de milioane de euro și Primarul Sectorului 3 a dat doar o amendă de 35 de euro. Asta e diferența dintre cine face administrație și cine face simplă gargară politicianistă.

Al doilea lucru, care este foarte grav: nici Primarul Sectorului 3, nici Primarul Municipiului București de atunci, din 2019, Firea și Negoiță, nu au fost în stare să vină cu dovezi că acolo a fost un parc. Doi oameni - Firea și Negoiță, au distrus șansele ca dispoziția de retrocedare să fie anulată.

A existat un litigiu, inițiat acum 10 ani de Primarul Sectorului 3, pentru anularea dispoziției de retrocedare pentru Parcul IOR. În 2019, în fața Curții de Apel București s-a dispus o expertiză pentru a stabili dacă terenul este sau nu parc. A fost întrebat repetat primarul la acel moment: Aveți dovezi la ALPAB că acel parc a existat, aveți dovezi că ați pus băncuțe, că ați amenajat, că ați investit? Răspunsul a fost: Arhiva noastră de la ALPAB a ars și nu mai avem nimic. Dar se puteau duce să cheme cetățeni din zonă, să declare ca martori că acolo a fost un parc sau puteau să vină cu foști angajați ai fostului ALPAB, care să spună da, acolo am amenajat.

În prezent, suntem în situația în care există o decizie că acolo nu e parc, o decizie opozabilă față de Primarul Municipiului București, față de Municipiul București și față de Sectorul 3. Și atunci trebuie să vină altcineva, eventual, care să dovedească că acolo e parc.

Altă chestiune: dacă expropriem sau nu. Da, expropriem, dar să vină Firea și Negoiță cu bani de acasă sau cu bani de la partid pentru prostia pe care au făcut-o. Pentru că nu putem să punem bani, 70 de milioane de euro, de la bucureșteni, pentru o prostie pe care niște oameni au făcut-o.

Al treilea lucru – acțiunea Prefectului.

A fost anunțată cu mare tam-tam această acțiune. Dar nu au nimerit instanța. S-au dus la instanța necompetentă. Au anunțat cât de grozavi sunt, cum salvează Parcul IOR și nu au fost în stare să decidă care e instanța la care trebuie să se adreseze ca să anuleze eventual această dispoziție de retrocedare.

Sunt convins că bucureștenii vor înțelege care e diferența între a face circ, a pune bannere pe garduri și a face administrație, a citi legi, a citi acte din arhivă, a te întoarce în dosare din 2007, din 2019. Una e circ, alta e administrație!" a transmis, joi, Nicușor Dan.

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close