Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Farmaciile pot elibera, de acum, antibiotice fără rețetă | Condițiile pentru a obține tratamentul

Farmaciile pot elibera, de acum, antibiotice fără rețetă | Condițiile pentru a obține tratamentul

Românii vor putea cumpăra antibiotice din farmacie, fără rețetă, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății.

de Laura Dinu    |    19 Ian 2024   •   11:18

Farmaciile pot elibera acum antibiotice fără rețetă, însă doar pentru tratamentul de 3 zile.  

Și asta pentru că Ministerul Sănătății a publicat un ordin care schimbă modul în care sunt prescrise și eliberate antibioticele.  

Pacienții trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere că nu au ridicat din altă farmacie o cantitate mai mare decât cea recomandată.  

Prescripția medicală va fi valabilă doar până la ultima zi a tratamentului indicat și va putea fi eliberată fracționat numai în cadrul aceleiași farmacii, însă aceasta trebuie să raporteze zilnic acest tip de operațiuni.

Printre antibioticele ce pot fi eliberate direct la farmacie, în doză de urgență, se numără Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina si Oxicilina, scrie avocatnet.ro.

Farmaciștii vor trebui să se asigure că respectă noile prevederi și să înregistreze toate eliberările de astfel de medicamente, precum și să raporteze zilnic aceste informații, utilizând sistemul electronic de raportare dezvoltat în acest sens de Serviciul de Telecomunicații Speciale. De asemenea, farmaciile vor avea 60 de zile la dispoziție pentru a-și adapta sistemele informatice la noile cerințe.

Documentul stabilește o metodologie de monitorizare a prescrierii și eliberării medicamentelor din categoria antibioticelor și antifungicelor de uz sistemic, cu scopul de a avea o evidență clară a utilizării acestora.

Astfel, pentru medicamentele antibiotice și antifungice prescrise în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate, se va folosi un tip special de prescripție medicală, detaliată în cea de-a doua anexă a ordinului.

Prescripția trebuie să cuprindă date precise, inclusiv seria și numărul ei, datele pacientului, codul de diagnostic, informații detaliate despre medicament, semnătura și codul de parafă al medicului, precum și data eliberării.

De asemenea, conform documentului, lista denumirilor comune internaționale a antibioticelor și antifungicelor se va actualiza lunar de către Ministerul Sănătății, în funcție de actualizările Nomenclatorului medicamentelor de uz uman.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close