Antena 3 CNN Actualitate Sănătate "O fi cod roșu de caniculă, dar este și cod roșu de epuizare termică": Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția românilor

"O fi cod roșu de caniculă, dar este și cod roșu de epuizare termică": Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția românilor

Dacă arsurile solare pot provoca un important disconfort, edemul cerebral, cauzat de căldura extremă, poate ucide. Este avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru, care a explicat, la Antena 3 CNN, ce măsuri ar trebui să luăm pentru a evita supra-încălzirea corpului sau hipertermie.

"O fi cod roșu de caniculă, dar este și cod roșu de epuizare termică": Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția românilor
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    13 Iul 2023   •   12:00

Tudor Ciuhodaru, medic la UPU Iași, a oferit mai multe recomandări și sfaturi pentru cum ar trebui să ne protejăm de soare și căldură, în această perioadă, în condițiile în care țara noastră se află sub mai multe avertizări meteo de caniculă și disconfort termic.

"O fi cod roșu de caniculă, dar este și cod roșu de epuizare termică și, nedecelată, nediagnosticată la timp, necorectată, înseamnă șoc termic.", spune medicul.

Ce înseamnă epuizarea termică și cum o recunoaștem

"Epuizarea termică înseamnă că sunt depășite posibilitățile de termoreglare ale organismului, după mai multe zile și nopți caniculare.

Iar semnele de alarmă sunt de trei tipuri: cardiovasculare, neurologice și tegumentare.

Cele neurologice sunt: somnolența, apatia, convulsiile, vertijul, cefaleea, durerea de cap, amețelile, toate acestea indică faptul că ceva nu este în regulă.

Dacă vorbim despre cele cardiovasculare, să știți că sunt complexe, de la hipotensiunea ortostatică, scade tensiunea când ne ridicăm în picioare, până la variate tulburări de ritm cardiac care pot merge spre fenomene chiar amenințătoare de viață.

Citește și: Temperatura maximă suportată de corpul uman. Dincolo de acest prag, hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase

Iar cele tegumentare le poate recunoaște oricine: vedem acele transpirații profunde, importante, reci, ineficiente, iar pielea este acea piele de găină cu horpilații. Asta înseamnă că acel pacient trebuie să ajungă la unitate de primire a urgențelor, să fie evaluat clinic și biologic și să primească tratament, în așa fel încât să nu se ajungă la situații tragice.

Și am zis că apare când mai multe zile și mai multe nopți temperaturile sunt de Ecuator, așa că să nu ajungem într-o astfel de situație.", spune medicul Tudor Ciuhodaru. 

Cum putem evita șocul termic

  • Încercați să mențineți temperatura mai redusă în apartament, la locurile de muncă.
  • Încercați să aerisiți dimineața la primele ore sau seara când se mai răcorește.
  • Puneți bucăți de material textil, eventual deschise la culoare, eventual ude, în geam, în așa fel încât razele soarelui să nu supraîncălzească apartamentul.
  • Încercați să nu utilizați aparatura electrocasnică.
  • Nu gătiți la orele amiezii
  • Încercați să mâncați fructe și legume proaspete

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close