Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Dar și Har. Dr. Ana Maria Oproiu, despre șansele de recuperare ale pacienților arși în România: „Nu avem structuri pentru tratarea marilor arși”

Dar și Har. Dr. Ana Maria Oproiu, despre șansele de recuperare ale pacienților arși în România: „Nu avem structuri pentru tratarea marilor arși”

Dar și Har. Dr. Ana Maria Oproiu, despre șansele de recuperare ale pacienților arși în România: „Nu avem structuri pentru tratarea marilor arși”
Sursa foto: foto- captură Antena 3
23 Noi 2018   •   23:15

Dr. Ana Maria Oproiu, unul dintre cei mai recunoscuti medici chirurgi din România, a vorbit la „Dar și Har” despre pacienții arși și șansele lor de recuperare în țara noastră. 

„Pacienții arși sunt și la noi și în restul lumii și sunt bine tratați. Noi nu avem numărul necesar de paturi pentru ei. Nu avem structuri pentru tratarea marilor arși și structurile care să-i preia după ce sunt vindecați”. 

„Ei trebuie reintegrați în societate. E foarte greu, inclusiv cu cei de la Colectiv. Sunt niște intervenții care se fac pe serii, nu se pot face dintr-o singură etapă chirurgicală. Pielea arsă se manifestă altfel. Încercăm pe cât posibil să îi ajutăm”. 

Bacteriile din spitale

„Bacteriile există. Marele ars are o mare problemă. Expunerea zonelor arse la mediul din spital.. ei au un anumit circuit. El e tratat într-un mediu steril, e ca o sală de operație. Acolo e spălat, pansat, acolo e operat. Se intră cu costume speciale, nu intră oricine”. 

„Am încercat să creem un mediu steril cât s-a putut. Sunt anumite criterii care trebuie asigurate. E o investiție foarte mare”. 

Dr. Ana Maria Oproiu a povestit despre perioada de după tragedia din Colectiv și cât de mult s-au implicat medicii în tratarea victimelor afectate. 

„A fost greu. A fost un șoc uriaș. E adevărat că s-au mobilizat toți colegii. Nu am avut familii perioada aceea. Dacă vrei să faci chirurgie plastică ești în prima linie”. 

Ce măsuri trebuie să luăm în cazul arsurii prin opărire

„Tu, ca pacient, te dezinfectezi și te prezinți imediat la un spital, care poate să-ți asigure terpia. Au început să vina pacienți arși din cauza unor sobe improvizate. Partea proastă e că ei vin și cu multe boli sistemice. Trauma dată de arsură exacerbează infecțiile respiratorii, diabetul. Ei necesită internarea”. 

Citiți și Dar și Har. Dr. Ana Maria Oproiu, despre secretele chirurgiei reconstructive 

×
Subiecte în articol: Dar și har România arsi
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close