Antena 3 CNN Actualitate Sănătate IPS Pimen a murit în urma unui stop cardiac. Prelatul a avut lumânare aprinsă tot timpul

IPS Pimen a murit în urma unui stop cardiac. Prelatul a avut lumânare aprinsă tot timpul

IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, infectat cu coronavirus, a încetat din viaţă marţi seara, în jurul orei 21.50, după ce a intrat în stop cardiorespirator.

IPS Pimen a murit în urma unui stop cardiac. Prelatul a avut lumânare aprinsă tot timpul
Sursa foto: Hepta
de M.Z.    |    20 Mai 2020   •   12:07

Medicii de la Institutul Matei Balş din Capitală, acolo unde Pimen era internat, au încercat câteva zeci de minute să-l resusciteze pe arhiepiscop, însă fără succes.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a avut lumânare aprinsă tot timpul.

Pe toata durata spitalizării la Institutul Matei Balş, IPS Pimen a cerut medicilor discreţie în privinţa stării sale de sănătate.

El a fost adus la Bucureşti cu un elicoper MI 8 pe 20 aprilie, după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19.

Pimen a fost intubat în seara zilei de 1 mai, după ce starea sa s-a înrăutăţit şi a suferit complicaţii pulmonare. 

IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a murit la 90 de ani, în timp ce se afla pe secţia de ATI a Institutului Matei Balş din Capitală.

Conform legislației în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu COVID-19, după punerea în sicriul sigilat, acesta va fi preluat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a anunţat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Român, Vasile Bănescu.

Astfel, arhiepiscopul vicar Damaschin Dorneanu va veni după Pimen la Bucureşti.

După decesul lui Pimen, cel care va administra temporar eparhia este IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Damaschin Dorneanul, a mai precizat Bănescu.

IPS Pimen va fi înmormântat la mănăstirea Sihăstria Putnei din Suceava

"Conform legislației în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu COVID-19, după punerea în sicriul sigilat, acesta va fi preluat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care, împreună cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, va decide data și detaliile înmormântării", spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Mormântul se află la mănăstirea Sihăstria Putnei din județul Suceava. 

A murit IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor

IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a încetat din viaţă marţi seara, la 90 de ani, în timp ce se afla pe secţia de ATI a Institutului Matei Balş din Capitală.

Pimen a fost intubat în seara zilei de 1 mai, după ce starea sa s-a înrăutăţit şi a suferit complicaţii pulmonare. 

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, internat la Institutul Matei Balş după ce s-a infectat cu coronavirus, a primit trei doze de plasmă convalescentă, un tratament nou, care se administrează în România de săptămâna trecută.

El a fost adus la Bucureşti cu un elicoper MI 8 pe 20 aprilie, alături de un alt pacient aflat în stare gravă.

Cine va prelua Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, după decesul lui IPS Pimen

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Român, Vasile Bănescu, anunţă că, după decesul lui Pimen, cel care va administra temporar eparhia este IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Damaschin Dorneanul.

Cine a fost IPS Pimen

Arhiepiscopul Pimen, pe numele de botez Vasile Zainea, s-a născut pe 25 august 1929, în satul Herăști, comuna Grebănu, în județul Buzău. 

A terminat Teologia la Bucureşti, iar la 20 de ani este uns la Mânăstirea Neamţ, sub numele de Pimen.

În ianuarie 1991, este ales arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților şi militează pentru redeschiderea mânăstirilor Voroneţ şi Humorului, închise pe perioada comunistă. 

IPS Pimen a stat timp de 29 de ani în fruntea arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Ce spunea Pimen înainte de a muri: Pentru asta am devenit preot, să învăț a muri în fiecare zi. Ne pregătim zilnic de marea întâlnire cu El

Implicarea sa a fost recunoscută de preşedintele Emil Constantinescu care l-a decorat cu Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Mare Cruce.

Înalt Preasfinţitul Pimen a scris, un an mai târziu, o pagină importantă în istoria poporului român. La invitaţia sa, Regele Mihai I s-a întors în România după 45 de ani de exil impus de regimul comunist.

La împlinirea vârstei de 90 de ani, avea o singură dorinţă: să fie înmormânt în Bucuvina, pentru că acolo şi-a trăit cei mai frumoşi ani.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a colaborat cu Securitatea

×
Subiecte în articol: stop cardiac
Parteneri
Iohannis, despre profesori: "Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?"
x close