Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Untul de arahide, delicios și sănătos. Este o sursă generoasă de vitamine și un aliat în lupta contra stresului

Untul de arahide, delicios și sănătos. Este o sursă generoasă de vitamine și un aliat în lupta contra stresului

Untul de arahide este o sursă bogată de vitamine, dar și un aliat în lupta contra stresului, însă acesta are și alte proprietăți care demonstrează că este bine să-l introducem în alimentația noastră.

Untul de arahide, delicios și sănătos. Este o sursă generoasă de vitamine și un aliat în lupta contra stresului
Sursa foto: Freepik
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Noi 2023   •   18:00

Un secret pentru o piele frumoasă. Untul de arahide este bogat în vitamina E. Acesta conține 2,9 miligrame de vitamina E per porție (două linguri) sau 15% din cantitatea de vitamina E recomandată zilnic.

Totodată, această vitamină poate ajuta la protejarea pielii de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi în urma expunerii la ultraviolete, iar grăsimile mononesaturate din untul de arahide fac ca pielea să se mențină suplă și strălucitoare.

Un aliat împotriva stresului. Untul de arahide conține beta-sitosterol, care normalizează nivelurile ridicate de cortizol și le readuce în echilibru cu alți hormoni în perioadele de stres.

Proprietăți antioxidante. Acidul folic, niacina, riboflavina, resveratrolul și alți antioxidanți care se regăsesc în untul de arahide au un rol important în prevenirea bolilor grave precum cancerul, Alzheimerul, bolile cardiace sau afecțiunile virale.

Citește și: Mersul pe jos, face traiul mai frumos | Timpul ideal de mișcare zilnică

Sursă generoasă de vitamine. Pe lângă vitamina E, untul de arahide este bogat în vitamina A, care are efecte benefice asupra vederii, și în vitamina C, care întărește sistemul imunitar.

Sursă bogată de proteine. Untul de arahide este considerat o importantă sursă proteică, 100 de grame de unt având peste 25 de grame de proteine. Proteinele consumate se transformă în aminoacizi și sunt folosite pentru repararea celulară, dar și pentru regenerarea celulelor.

Efecte nedorite

Pe de altă parte, consumul de unt de arahide implică și anumite efecte negative, dacă este consumat în exces. Persoanele alergice pot avea reacții severe, precum dureri abdominale, senzație de sufocare și umflarea pielii.

Netratată corespunzător, o reacție alergică poate declanșa șoc anafilactic, care poate fi fatal. Deși este mai puțin frecvent, resveratrolul din untul de arahide poate inhiba coagularea sângelui, dacă este consumat în exces.

Pentru evitarea efectelor nedorite, specialiștii recomandă consumul ocazional sau chiar zilnic de unt de arahide, însă prin limitarea la una sau două porții (cel mult patru linguri), potrivit doc.ro.

×
Subiecte în articol: unt de arahide beneficii sanatate
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close