Fie că a fost vorba despre accidente soldate cu un număr ridicat de răniţi sau morţi, de exploziile care s-au produs la staţia GPL de la Crevedia şi pe magistrala de gaze de la Călimăneşti pe Autostrada A7, aceste tragedii constituie adevărate semnale de alarmă şi au scos la iveală nereguli grave din sistem.
Pe 17 ianuarie, trei mineri de la exploatarea Jilț Sud, care aparținea de Complexul Energetic Oltenia, au decedat, iar 10 au fost răniți. Asta după ce vehiculul care îi transporta s-a răsturnat.
Muncitorii au acuzat starea execrabilă în care se află exploatarea aflată în subordinea Complexului Energetic. Ei au acuzat, de asemenea, corupție la achiziții și lipsa de control din partea autorităților.
Pe 26 august, o altă tragedie avea să zguduie România. Exploziile de la staţia GPL de la Crevedia, din judeţul Dâmboviţa, au dus la moartea a şase persoane, iar peste 50, majoritatea pompieri care interveniseră la stingerea focului, au fost rănite. Multe case din zonă au fost afectate de suflul exploziilor. Răniţii au fost transportaţi la spitale din Capitală, dar şi din străinătate.
Ulterior, s-a stabilit că staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu. Procurorii au susţinut că incendiul şi exploziile au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.
Pe 21 septembrie, o altă explozie, de data aceasta la magistrala de gaze de la Călimăneşti din judeţul Vrancea, nu a rămas fără ecou. Patru persoane au fost atunci găsite carbonizate, iar alte cinci au fost rănite, doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani fiind preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti.
Victimele lucrau pe şantierul Autostrăzii A7.
Şi în acest caz instituţiile implicate au pasat vina de la una la alta. Directorul adjunct al Transgaz Zona Est afirma că incidentul s-ar fi produs din cauza faptului că, în timpul lucrărilor la autostrada A7, nu au fost respectate condiţiile din avizul emis de societate la începerea proiectului.
Lacrimi şi durere la Odorheiu Secuiesc, după ce, pe 18 decembrie, un perete al clădirii internatului din cadrul Liceului "Tamasi Aron" s-a prăbuşit. La acel moment, în corpul de clădire se aflau patru elevi ai internatului, aceştia fiind prinşi sub dărâmături. Băiatul de 17 ani a decedat, iar trei fete au fost internate în spital, una în stare gravă.
Clădirea internatului are o vechime de peste 100 de ani, iar autorităţile nu exclud posibilitatea ca aceasta să se fi dărâmat din cauza lucrărilor de infrastructură efectuate în perimetrul acesteia. În zonă se făceau lucrări pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului. Administratorul firmei care executa lucrări a fost reţinut, fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.