Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Etapele aderării la un fond de pensii facultative

Etapele aderării la un fond de pensii facultative

Pentru aderarea la un fond de pensii facultative Pilon III trebuie să aveţi în vedere următoarele:

  1. Să consultaţi ofertele cât mai multor administratori autorizaţi de către ASF, în cazul în care nu se pot consulta efectiv toate aceste oferte. 
  2. Să verificaţi dacă agentul de marketing cu care încheiaţi un act individual de aderare este avizat de către ASF. Să verificaţi dacă administratorul este autorizat pentru desfăşurarea activităţii în sistemul de pensii private. Ambele informații se pot verifica gratuit folosind aplicaţia disponibilă pe pagina de internet www.asfromania.ro la secțiunea Supraveghere.
  3. Să verificaţi actul individual de aderare şi elementele de siguranţă ale acestuia, respectiv seria şi numărul unic alocat, precum şi datele de contact ale administratorului. 
  4. Să verificaţi prospectul schemei de pensii facultative Pilon III, respectiv datele trecute pe actul individual de aderare. 
  5. Să citiţi cu atenţie prospectele schemelor de pensii prezentate de către fiecare agent de marketing, pentru fiecare fond de pensii. Să solicitaţi informaţii despre toate acele aspecte care consideraţi că trebuie a fi explicate. 
  6. La alegerea unui fond de pensii facultative Pilon III trebuie să ţineţi cont de elemente precum: comisioanele de administrare percepute de administrator, politica de investiţii, respectiv care sunt instrumentele financiare şi procentele de active aferente investiţiilor, comisioanele de transfer, modalitatea de informare şi raportare către participant şi, nu în ultimul rând, experienţa administratorului. 
  7. Să fiţi foarte atenţi la semnarea actului individual de aderare. Prin semnarea actului de aderare persoana eligibilă devine parte la contractul de societate civilă prin care s-a constituit fondul de pensii. Actul individual de aderare este încheiat cu administratorul fondului ales şi trebuie semnat atât de către administrator, cât şi de către agentul de marketing. 
  8. Atenţie: semnătura reprezintă acordul de a deveni parte la contractul de societate civilă prin care este constituit acel fond şi cu privire la prospectul schemei de pensii private, precum şi faptul că a fost acceptat conţinutul acestora. 
  9. Actul individual de aderare se redactează în două exemplare şi se semnează în original. Un exemplar va fi păstrat de către administrator şi unul de către persoana care a aderat la acel fond, respectiv dumneavoastră. 
  10. Atenţie, agentul de marketing vă va solicita o copie a actului de identitate, cu semnătura dumneavoastră olografă, copie care se va anexa actului original de aderare. 
  11. În sistemul Pilonului III puteţi alege să contribuiți la mai multe fonduri de pensii facultative. Alegerea unui fond de pensii facultative Pilon III nu este condiţionată de participarea la un fond de pensii administrat privat Pilon II.

DE REŢINUT

Administratorul nu poate refuza semnarea actului individual de aderare nici unei persoane care are dreptul de a participa la această schemă de pensii facultative. Forma actului de aderare este aceeaşi pentru toţi participanţii la acel fond de pensii facultative. Forma cadru a actului individual de aderare este stabilită prin norme. Administratorul poate modifica acest act numai cu autorizaţia ASF.

Ghidul participantului la sistemul de pensii facultative Pilonul III

Ce este pensia facultativă?

Participarea la un fond de pensii facultative

Protecția participantului

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM