Antena 3 CNN Be EU Un nou raport al Parlamentului European aduce speranță în problema aderării României la Schengen. Alin Mituța: "Cel mai de interes este regula unanimității"

Un nou raport al Parlamentului European aduce speranță în problema aderării României la Schengen. Alin Mituța: "Cel mai de interes este regula unanimității"

În cadrul emisiunii "Be Eu", Alin Mituța, europarlamentar, a vorbit despre un nou raport al Parlamentului European care reprezintă o sursă de speranță în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Sep 2023   •   11:53

Conform noului raport, se discută despre abandonarea cerinței de unanimitate în ceea ce privește luarea deciziilor semnificative și înlocuirea acesteia cu votul cu majoritate calificată.

Asta ar însemna că dreptul de veto nu ar mai fi în vigoare, iar țări precum Austria nu ar mai putea să ia decizii în numele majorității în cadrul Consiliului JAI.

"Pentru noi, cel mai de interes este această regulă a unanimității pe care noi încercăm să o schimbăm, inclusiv prin ceea ce propunem prin acest raport pe care îl propunem în Parlamentul European.

Vedem foarte clar problema aderării României la Spațiul Schengen, un singur stat membru poate să decidă pentru toate 26 state membre.

Citește și: Europarlamentarii vor să schimbe regula unanimității: "Asta ar face ca U.E să fie un actor mai important, mai activ" 

Noi încercăm să schimbăm această regulă și să avem majoritate calificată, în toate deciziile Uniunii Europene, astfel încât să fie luate de un grup de state care reprezintă majoritatea.

Mai important decât asta, este problema că noi nu avem încredere în instituțiile politice.

Vedem clar că Parlamentul Național, Guvernul, etc. sunt la cote de încredere aproape de avarie.

Este și vina politicienilor, dar este și vina sistemului democratic.

Avem nevoie să reîmprospătăm modul în care luăm decizii la nivelul instituțiilor și avem nevoie să implicăm mai mult cetățenii. Acum, cetățenii au acces mai ușor la informații.

Ar trebui ca în fiecare an cetățenii să fie întrebați care cred ei că ar trebui să fie prioritățile UE pentru anul viitor, iar cetățenii să ne dea o opinie.

Este foarte important să implicăm cetățenii și să recăpătăm încrederea", a spus Alin Mituța, europarlamentar.

Întrebat de Sabina Iosub, ce ar trebui să facă România în această situație, europarlamentarul a răspuns:

"În primul rând, România trebuie să susțină modificarea tratatelor. Deocamdată, România se situează în rândul statelor care nu vor o modificare a tratatelor, chiar dacă ne-ar avantaja să avem competențe în educație, sănătate, etc.

Dacă trecem de asta, atunci trebuie discutat care vor fi acele modificări de tratate. Eu cred că cel puțin schimbarea regulii unanimității ar trebui să fie prioritate pentru noi și competențe pentru sănătate și educație.

Este vorba de a spune care sunt nevoile României. Noi avem nevoie, în mod clar, să avem ajutor din partea UE pentru a ne construi spitale, de a ne reforma educația", a mai precizat Alin Mituța.

×
Subiecte în articol: beEU Sabina Iosub Ali Mituța
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close