Guvernul şi-a asumat acest lucru la Bruxelles, egalizarea vârstei de pensionare urmând să se facă până în anul 2035.
În prezent, femeile se pensionază la 61 de ani şi 7 luni, iar bărbaţii la 65 de ani.
Totodată, economiştii spun că Guvernul ar avea bani să majoreze pensiile, dar a decis să nu facă nicio creştere în acest an, nici măcar pentru cei cu pensia minimă de 800 de lei.
Pensii 2021. Românii care iau pensia pe card nu vor mai primi talon de pensie. Ce trebuie să facă bătrânii
Pensii 2021. Pensionarii care încasează pensia pe card nu vor mai primi talon de pensie de la poştaş, aşa cum se întâmpla până acum.
La sosirea banilor, bătrânii vor fi informaţi electronic despre acest lucru, printr-un e-mail, potrivit unui proiect iniţiat de deputaţi liberali şi adoptat în şedinţa de marţi a Senatului.
Documentul de informare cu privire la sumele plătite se transmite începând cu luna următoare înregistrării cererii, în maximum 48 de ore de la efectuarea plăţii drepturilor în cont curent sau cont de card.
Pensii 2021. Cine îşi poate cumpăra vechime şi cât costă 6 ani în cartea de muncă
Decizie importantă pentru românii care au goluri în cartea de muncă. Legea prin care va fi prelungită prelungită perioada până la care vă veţi putea cumpăra vechime va fi votată în plenul Camerei Deputaţilor.
Astfel, urmează să fie prelungit termenul până la care veţi putea cumpără vechimea în muncă de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023.
Până acum şi-au cumpărat vechime în jur de 6.000 de persoane, iar valoarea totală este de 50 de milioane de lei.
Aproape 40% din salariul nostru se duce în conturile statului. Ce contribuţii plătim
O mare parte din salariul nostru brut se duce pe contribuţii, astfel că pentru angajaţi e foarte important să ştie în momentul angajării câţi bani vor primi în mână, cu alte cuvinte care este salariul net.
Sistemul contribuțiilor sociale obligatorii este format dintre trei contribuții: contribuția la pensii (CAS), contribuția la sănătate (CASS), acestea sunt datorate de către angajat, dar și contribuția asiguratorie pentru muncă, adică CAM, aceasta fiind datorată de angajator, potrivit gandul.ro.
În afară de CAS, CASS şi CAM, angajații datorează și impozitul pe venit în cotă de 10%. Salariul net este suma cu care pleacă angajatul acasă, adică ce rămâne după ce sunt plătite toate contribuțiile sociale și taxele la stat.