Antena 3 CNN Economic Nicuşor Dan explică de ce întârzie consolidarea blocurilor cu bulină roşie din Bucureşti. Edilul dă vina pe locatari

Nicuşor Dan explică de ce întârzie consolidarea blocurilor cu bulină roşie din Bucureşti. Edilul dă vina pe locatari

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 10:25 13 Feb 2023 Modificat la 11:29 13 Feb 2023

Edilul spune însă că procesul este unul dificil deoarece toţi proprietarii dintr-un bloc trebuie să îşi dea acordul pentru consolidarea unui bloc.

"Experienţa din Turcia spune ceea ce spun eu, că cum se construieşte în Roânia e chestiune de siguranţă naţională.

Din păcate, instituţiile care trebuie să supravegheze nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care trebuie să le aibă (...).

Sunt sute de imobile pentru care Primăria Capitalei a făcut expertizarea şi sunt zeci de clădiri pentru care putem să începem un şantier. Avem finanţare pe de o parte din PNRR, pe de o parte am depus cereri de finanţare la programul naţional gratuit pe care îl face Ministerul Dezvoltării", a spus, luni, primarul Nicuşor Dan.

Citeşte şi: Ce trebuie să conţină rucsacul de urgenţă în caz de cutremur. DSU: "Ne ajută să supravieţuim 3-5 zile, după un seism major"

Întrebat de blocurile cu bulină roşie de pe Bulevardul Magheru, câte vor intra în consolidare în perioada următoare, edilul a adus în discuţie refuzul proprietarilor de apartamente.

"Sunt două blocuri mari, dar aici este o problemă care vine de la nivel central: faptul că pentru a accesa banii care sunt gratuiţi pentru consolidare trebuie să ai acordul tuturor proprietarilor.

Noi suntem un intermediar între asociaţia de locatari şi minister, dar acolo unde sunt blocurile mari, probabilitatea ca toţi oamenii să se înţeleagă e mică.

Oamenii nu au încredere în programele de consolidare din cauza a ceea ce s-a întâmplat de 20 de ani, de când primăria spunea că-i ajută şi nu-i ajută", a replicat Dan.

În plus, sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur mare. În ultimii 20 de ani, au fost consolidate 30 de clădiri.

Cutremurul din Turcia readuce la suprafaţă problema clădirilor cu risc seismic din Capitală. Sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur major.

Este vorba despre 361 de imobile aflate în categoria 1 de risc seismic. Cu toate acestea, municipalitatea a expertizat in ultimii doi ani doar 35 de cladiri.

Momentul în care începe cutremurul de 7,4 grade din Turcia, surprins în imagini

Un cutremur declarat iniţial cu magnitudinea de 7,8 grade şi care ulterior a fost actualizat de autorităţile turce la o magnitudine de 7,4 a zguduit sudul Turciei.

Cutremurul a avut epicentrul în Gaziantep şi ar fi afectat şi o bază militară. Guvernul de la Ankara a cerut ajutor internaţional. 

Potrivit Institutului American de Studii Geologice, acesta este cel mai mare cutremur înregistrat în Turcia în ultima sută de ani. 

Ţara s-a mai confruntat cu un fenomen devastator şi în 1999, când 17.000 de oameni, iar 120.000 de clădiri au fost avariate. 

Cutremurul s-a simţit şi în alte ţări, precum Siria, Liban, Iordania, Grecia şi Cipru

Vezi şiTu știi ce risc seismic are blocul tău şi când a fost construit? Harta interactivă care îţi spune dacă are bulină roşie sau nu

×
Parteneri
x close