Antena 3 CNN Economic Pensiile românilor se vor majora. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: "Ne dorim să avem o creștere care să se simtă"

Pensiile românilor se vor majora. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: "Ne dorim să avem o creștere care să se simtă"

Pensia minimă a românilor va creşte, a anunţat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, miercuri, la Antena 3 CNN.

de Milena Niță    |    26 Iul 2023   •   16:41

Oficialul a vorbit de o majorare a pensiei minime, însă nu a precizat de când bătrânii vor primi mai mulţi bani.

"Aici avem două variante de lucru. Ne dorim să avem un proces de adoptare a noii legi a pensiilor cât mai rapid. Dacă acest act normativ va fi finalizat înainte de 1 ianuarie 2024, atunci vom vedea în noua lege a pensiilor.

Categoric vom avea o pensie minimă mai mare, fiindcă tocmai de la ideea aceasta se pleacă, tocmai aici ne dorim să venim cu o creștere a pensiilor. 

Citeşte şiNoi reguli la vechimea în muncă. Perioadele care se iau în calcul la stabilirea pensiei pentru români

Ne dorim să avem o creștere care să se simtă, dar îmi este imposibil să vă spun acum un procent, fiindcă la legea pensiilor avem trei variante de lucru", a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Şi celelalte pensii vor fi mărite, însă ministrul nu a putut preciza dacă o nouă majorare se va face în acest an, motivând că deja a avut loc o creştere la 1 ianuarie.

"În ceea ce privește legea pe care o pregătim, plecăm de la ideea de creștere a pensiei minime, de creștere a punctului de pensie de la 1785 la o valoare pe care o s-o comunicăm public după ce avem absolut toate studiile de impact făcute de cei de la Banca Mondială.

Anul acesta am avut o majorare a pensiilor la 1 ianuarie cu 12%. Veți spune că majorarea a fost mică, însă ne-am raportat la inflația anului precedent. 

S-a făcut această indexare cu 12%, ținându-se cont de inflația anului precedent. 

În momentul în care vom avea gata pachetul noi legi a pensiilor vom ști exact cu cât vor creşte.

Avem următoarea situație acum: avem două priorități imediate la Ministerul Muncii. Una dintre acestea este legea pensiilor. 

Legea pensiilor din sistemul public și legea pensiilor de serviciu sunt aferente cererii de plată trei din PNRR, ceea ce înseamnă că trebuie să ne mișcăm foarte rapid. 

Inclusiv mâine avem întâlnire cu Comisia Europeană pentru a încerca să accelerăm acest proces și să avem până la sfârșitul anului în termen noua legea a pensiilor", a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, miercuri, la Antena 3 CNN.

Vezi şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close