Antena 3 CNN Economic Piaţa imobiliară în cădere liberă. Autorizaţiile de construcţie au scăzut cu 25%

Piaţa imobiliară în cădere liberă. Autorizaţiile de construcţie au scăzut cu 25%

Piaţa imobiliară este în cădere liberă. Preţurile au scăzut şi cu 25%. Printre principalele motive se regăsesc timpul prelungit de așteptare şi cererea mică din partea cumpărătorilor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Aug 2023   •   10:26

Cele mai multe scăderi s-au înregistrat în zona București - Ilfov, acolo unde s-au dat cu 1.300 de autorizaţii mai puţin.  Într-o situaţie similară se află şi regiunile din Nord-Vest şi Sud-Muntenia, unde s-au eliberat cu 900, respectiv 800 de autorizații mai puţin.

În luna iunie, s-au eliberat în total peste 3.000 de autorizații pentru clădirile rezidențiale, cu 11% procente mai puţin decât în luna mai. Pentru clădirile nerezidenţiale au fost emise aproape 600 de autorizaţii de construire. 

Cere mică, producție şi mai mică 

 "S-au emis mai puţine autorizaţii din două motive. În primul rând este vorba despre cerere, care a scăzut foarte mult ca urmare a creşterii dobânzilor. 

În al doilea rând este vorba despre faptul că autoritățile oferă tot mai greu autorizaţii pentru construcţie. Sunt dezvoltatori care aşteaptă foarte mult până primesc aceste autorizaţii şi de aceea sunt descurajaţi. Evită să mai investească bani în ceva ce nu este sigur. 

Citeşte şi: O nouă metodă de furt din locuințe. Semnul pe care hoții îl lasă pe clanță înainte de a da spargerea

Pentru cei care vor să cumpere o casă sunt foarte multe variante. Recomandarea mea este să se axeze pe zonele unde se construiește mult. Se creează o concurenţă la preţ şi beneficii acolo unde sunt mai mulţi dezvoltatori. 

Din cauza creşterii preţurilor, şi apartamentele mai vechi au ajuns să coste mai mult acum. Viaţa s-a scumpit, iar asta se întâmplă şi pe piaţa imobiliarelor. Preţul final este determinat de aceste creşteri de preţuri ale materialelor, ale taxelor şi a salariilor", a declarat Diana Micu, expert imobiliar 

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close