Antena 3 CNN Economic Reguli noi pentru români la vânzarea locuinţei. Actul fără care nu poţi să faci tranzacţia casei. Klaus Iohannis a promulgat legea

Reguli noi pentru români la vânzarea locuinţei. Actul fără care nu poţi să faci tranzacţia casei. Klaus Iohannis a promulgat legea

Se schimbă regulile la vânzarea unei locuinţe, astfel că tranzacţia nu va putea fi făcută în lipsa unui act banal. Totul după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea.

Reguli noi pentru români la vânzarea locuinţei. Actul fără care nu poţi să faci tranzacţia casei. Klaus Iohannis a promulgat legea
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    16 Mai 2023   •   02:00

Noua lege privind asigurarea obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor naturale (PAD) a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la sfârșitul săptămânii trecute și va fi aplicată începând din noiembrie.

Principalele modificări sunt că poliţa se scumpeşte şi că locuinţele nu vor mai putea fi vândute fără asigurare obligatorie.

Alte noutăți din legea asigurării obligatorii a locuințelor sunt posibilitatea ca polița să fie încheiată multianual, pe 20-30 de ani, ca aceasta să poată fi achiziționată și prin broker sau de la primăria unde este înregistrată fiscal locuința, spune directorului de dezvoltare PAID, Cosmin Tudor.

Polița se scumpește, astfel că valoarea ei crește de la 100 la 130 de lei pe an, pentru locuințele din materiale moderne (tip A) și rămâne tot 50 de lei pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente (tip B). 

Vezi şiSuma mică cu care îţi protejezi casa în caz de cutremur

Partea bună este că poliţa de asigurare nu va mai fi calculată în euro, ceea ce vă protejează de inflație.

Reversul este că și despăgubirile vor fi calculate tot în lei. Suma maximă pe care o pot primi proprietarii din prima categorie (tip A) pentru pierderi totale este de 100.000 de lei, iar pentru cei din cea de-a doua categorie (tip B) este 50.000 de lei.

Contractul de asigurare (PAD) va fi încheiat pe o perioadă de cel puțin 12 luni și intră în vigoare la ora 0:00 a celei de-a cincea zi calendaristice ulterioare încheierii acestuia, dar pot fi încheiate contracte şi pe mai mulți ani.

Orice casă degradată poate fi asigurată PAD

Pot fi încheiate polițe de asigurare indiferent de starea de degradare a locuințelor, nu are nicio importanță dacă sunt amplasate în zone inundabile sau cu mare risc de alunecări de teren. 

Singura condiție este ca aceste case să fie înregistrate fiscal cu titlul de locuință sau sediu de firmă.

Cea mai importantă modificare este în cazul cumpărării/vânzării locuinței: polița de asigurare împotriva dezastrelor este obligatorie pentru înregistrarea locuinței în Cartea funciară.

Aceasta este singura măsură de a-i convinge pe proprietarii români să încheie polițe de asigurare obligatorie. 

Dacă este obligatorie, înseamnă că există și amenzi pentru nerespectarea legii, de la 100 la 500 de lei. 

Locuințele cu risc seismic pot fi asigurate doar facultativ

Locuințele cu risc seismic gradul I nu pot fi asigurate (PAD), până la finalizarea lucrărilor de consolidare. Doar în București sunt câteva mii de locuințe care nu pot face obiectul asigurării obligatorii. 

Dar, conform noilor modificări, pot fi asigurate facultativ și fără poliță (PAD). Evident, nici o societate nu va încheia un contract în aceste condiții. Dar, teoretic, este posibil, potrivit gandul.ro.

Potrivit Legii 260/2008, persoanele fizice și juridice riscă să fie amendate cu sume cuprinse în 100 și 500 de lei pentru lipsa poliței PAD.

Totul vine după valul de cutremure înregistrat recent în județul Gorj, care a fost un semnal de alarmă pentru autorități.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care prevede creșterea cu 30 de lei/an a prețului asigurării obligatorii a locuințelor de tip A, cele mai rezistente, în special din orașe. 

Astfel, prețul acestei asigurări va crește la 130 de lei pe an, față de 100 de lei pe an în prezent, în timp ce despăgubirea maximă pe care o poți primi rămâne aceeași - 100.000 de lei.

În plus, sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur mare. În ultimii 20 de ani, au fost consolidate 30 de clădiri.

Este vorba despre 361 de imobile aflate în categoria 1 de risc seismic. Cu toate acestea, municipalitatea a expertizat in ultimii doi ani doar 35 de clădiri.

Cum îţi faci acasă rucsacul de urgenţă în caz de cutremur

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a făcut o listă esenţială, pentru a şti fiecare dintre noi ce ar trebui să cuprindă rucsacul de urgenţă.

Iată care sunt principalele categorii de articole care trebuie să existe în trusa de supraviețuire:

1. Apa

Cel puţin 4 l de apă/persoană/zi.

Dacă aveţi animale de companie nu uitaţi să prevedeţi apă şi pentru ele (cca. 30 ml. de apă/kg. animal/zi).

Depozitaţi apa într-un loc rece şi întunecos. Înlocuiţi apa o dată la 6 luni.

ATENŢIE! Apa este esenţială supravieţuirii. În caz de maximă urgenţă, se poate obţine apă potabilă prin fierbere timp de 10 minute.

2. Alimente

Compacte şi uşoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere.

Iată câteva exemple de alimente pe care puteţi să le pregătiţi:

- mâncare în cutii de conserve (nu uitaţi deschizătorul)

- alimente deshidratate

- batoane energizante

- biscuiţi de secară

- dulceaţă

- sucuri, cafea, ceai

- după caz, alimente pentru nevoi speciale: mâncare pentru bebeluşi, lapte etc.

- dacă aveţi animale de companie, nu uitaţi mâncarea acestora. Dacă trebuie să încălziţi anumite alimente prevedeţi un aragaz de campanie şi combustibil.

3. Îmbrăcăminte şi încălţăminte

Pentru fiecare persoană, în funcţie de anotimp. De asemenea, nu uitaţi lenjeria de corp.

4. Un sac de dormit sau două pături călduroase pentru fiecare persoană.

5. O trusă de prim-ajutor care să conţină:

- medicamentele personale şi reţete (Atenție! Nu uitaţi să scrieţi pe un bilet numele doctorului de familie)

- analgezice, antiseptice

- la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant etc.

6. Aparate utile

- aparat radio AM/FM cu baterii de schimb (Nu uitaţi să înlocuiţi bateriile anual!)

- lanternă/persoană şi baterii de schimb

- un fluier (semnalul convenţional în caz de urgenţă este de fluierături scurte)

- un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar

7. Articole pentru copii

- Jocuri, în funcţie de vârsta membrilor familiei

- Cărţi de colorat, creioane, jucării pentru copii

8. Articole de igienă

- hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, batiste de hârtie

- articole personale: săpun, şampon, deodorant, pastă de dinţi, periuţă de dinţi, pieptene etc.

- saci de bucătărie

9. Acte personale

- carte de identitate, carnete de asigurări medicale

- bani

- cecuri

- numere de telefon importante", potrivit fiipregatit.ro.

"Un astfel de rucsac de urgenţă ne-ar ajuta să supravieţuim pentru 3-5 zile, după un cutremur major, dacă fiecare familie l-ar pregăti, spun cei de la DSU.

Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile.

Articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la şase luni) pentru că pot expira", se mai arată pe site-ul amintit.

Vezi şiTu știi ce risc seismic are blocul tău şi când a fost construit? Harta interactivă care îţi spune dacă are bulină roşie sau nu

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close