Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "E rece și foarte bună!" Turiștii și localnicii unei așezări turistice din Ardeal nu dau doi bani pe avertismentul autorităților, care spun că apa comunei este infectată cu nitrați și nitriți

"E rece și foarte bună!" Turiștii și localnicii unei așezări turistice din Ardeal nu dau doi bani pe avertismentul autorităților, care spun că apa comunei este infectată cu nitrați și nitriți

Situată în județul Alba, una dintre cele mai vizitate comune din România riscă să se transforme într-un pericol pentru turiști.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Aug 2023   •   19:38

Autoritățile au descoperit că apa din localitatea Rimetea este infestată.

În urma testelor efectuate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba, pe fântâna publică din centru a fost pus un mesaj prin care localnicii sunt avertizați că apa din izvor este plină de nitriți și nitrați, nefiind potabilă, iar consumul pe termen lung ar putea duce la apariția unor afecțiuni medicale.

"Am prelevat probe. Sunt depășiri în ceea ce privește parametrii microbiologici. Considerăm că locuitorii și turiștii care merg acolo pot să întâmpine probleme de sănătate din cauza consumului de apă nepotabilă.

Dacă vorbim de apă cu E.coli, aceasta poate să cauzeze afecțiuni pe termen scurt. Dacă vorbim de depășiri de nivel la nitriți și nitrați, aceștia pot duce la boli grave pe termen lung", declară directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea.

Citește și: Pericol major în perla turistică din Ardeal, vizitată anual de 100.000 de oameni

Dacă sunt probleme cu apa, sunt probleme și la pensiunile din localitate. 

"Din păcate, aici avem probleme mari la infrastructură, la tot ce înseamnă apă, electricitate, canalizare. Într-un sat turistic, ar fi important să putem să ne desfășurăm activitatea în condiții normale. Calitatea apei este foarte proastă", confirmă, la rândul său, Incze Zsuzsa, o femeie administrator al unei pensiuni.

Localnicii și vizitatorii nu țin cont de avertismentele autorităților

În ciuda mesajelor lăsate de DSP lângă fântâni, localnicii și turiștii continuă consume apă din sursă locală, ba unii chiar se declară mulțumiți de calitatea acesteia.

"De fiecare dată când am venit aici, am băut apă din fântână și n-am pățit nimic", afirmă un cetățean cu cască de biciclist în reportajul difuzat de Antena 3 CNN.

"E rece și foarte bună", spune un alt bărbat.

Paradoxal, comuna dispune de o instalație modernă de furnizare a apei, însă aceasta nu are autorizație de funcționare.

Localitatea Rimetea este una dintre cele mai vizitate comune din România, datorită poziției sale geografice, care o face ideală pentru drumeții, escaladări sau zboruri cu parapanta.

Anual, peste 100 de mii de turiști aleg această destinație.

×
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close