Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ratele creditelor în euro au crescut de patru ori în şase luni

Ratele creditelor în euro au crescut de patru ori în şase luni

Problema ratelor mari începe să îi afecteze şi pe românii care au credite în euro. Deja simt cum datoria lunară către bancă s-a majorat de la o lună la altă. 

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Feb 2023   •   18:50

După creșterea IRCC și ROBOR, și românii cu credite în euro vor plăti mai mult.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda cheie cu 0,5% în luna februarie, anunțându-se o creștere și pentru martie. Decizia îi va afecta pe toţi românii care au credite în euro.

Creșterea accelerată a dobânzilor la creditele în lei în 2022 i-au făcut pe mulți români să treacă la credite în euro. Acum, însă, veștile nu sunt bune nici pentru ei. După creșterea ROBOR și IRCC, se majorează și Euriborul.

Citeşte şi: Ratele românilor cresc din nou! Banca Europeană a majorat dobânda

De exemplu, dacă ne raportăm la un credit de 100.000 de euro, luat pe o perioada de 30 de ani, anul trecut rata pentru acest credit era de 446 de euro, în timp ce acum a ajuns la 630 de euro.

În cazul în care Euriborul va ajunge la 3%, rată va crește până la 665 de euro, iar dacă indicele va ajunge la 5% vom vedea o rată de peste 800 de euro.

În același timp, și cursul monedei euro reprezintă o provocare pentru românii cu credite în valută.

La jumătatea anului trecut, creditele ipotecare ale românilor erau la nivelul de 6,6 milioane de euro, un maxim al ultimilor doi ani.

×
Subiecte în articol: rate credite euro Euribor
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close