Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Noul an vine cu scumpiri în piața imobiliară. Cu 5.000 de euro mai mult pentru locuințele noi. Soluția românilor pentru a cumpăra mai ieftin

Noul an vine cu scumpiri în piața imobiliară. Cu 5.000 de euro mai mult pentru locuințele noi. Soluția românilor pentru a cumpăra mai ieftin

Românii încearcă cu disperare să prindă ultimele momente în care mai pot cumpăra locuințe cu un TVA de 5%.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Noi 2023   •   18:30

Tot mai mulți români se grăbesc să încheie măcar o promisiune de vânzare-cumpărare, chiar dacă nici măcar nu au început lucrările la casă.

Cei care semnează precontractul până la finalul anului beneficiază de TVA redus, cu condiția ca apartamentul să fie livrat anul viitor. Altfel scot mai mulți bani din buzunar.

Alexandru urmărește de câteva luni bune anunțurile imobiliare în căutarea unei locuințe de până în 120 de mii de euro. Vrea să semneze anul acesta măcar promisiunea de vânzare-cumpărare.

"Dacă reușesc să fac precontractul anul acesta rămân pe TVA-ul de anul acesta și din ce am văzut la vizionari și dezvoltatorii au vizionari multe, deci este un moment bun. Vreau să încerc să dau măcar un avans", a spus Alexandru Vlad, cumpărător.

Citește și: Chiriile cresc în România, în timp ce prețul locuințelor a scăzut. Cartierele din București cu cele mai ieftine apartamente

Cei care semnează astfel de contracte până pe 31 decembrie trebuie să se asigure că locuința le va fi livrată în 2024.

Dacă dezvoltatorul întârzie, vor plăti TVA de 9%. Doar imobilele cu suprafață de maximum 120 de metri pătrați și până în 600.000 de lei beneficiază de taxă pe valoare adăugată redusă.

"Sunt destul de multe persoane interesate de astfel de locuințe care sunt mai ieftine care s-au grăbit măcar sa semneze o promisiune de vânzare pentru că dacă semnezi rămâne aceeași cota de TVA, de 5% pentru anul viitor", a spus Valentin Anghel, broker de credite.

Prețul final de vânzare pentru un apartament cotat la 100.000 de euro este de 105.000 de euro cu tva de 5 %.

După ce va intra în vigoare noua valoare de tva de 9% va costa acest apartament 109.000 de euro.

Este vorba de o economie de 4.000 de euro pe care o poate face cumpărătorul.

"Cam 20% din piață a fost impactată de această schimbare și în general cei care au fost hotărați să cumpere au avut un impuls cu această creștere de TVA", a declarat Horia Ion, președintele Asociației Brokerilor Imobiliari.

O altă modificare fiscală în domeniul imobiliar stabilește un impozit suplimentar de 0,3% pentru proprietarii care au locuințe care depășesc valoarea de 2.500.000 lei.

De asemenea, se ia în calcul pentru anul viitor și creșterea impozitului pe proprietate pentru toate locuințele.

×
Subiecte în articol: preturi imobiliare tva imobiliare
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close