Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Emoţiile care ne influenţează greutatea. Cum ne eliberăm de ele

Emoţiile care ne influenţează greutatea. Cum ne eliberăm de ele

Emoțiile ne influențează greutatea. Pe de-o parte, atunci când suntem supărați sau stresați, măncăm necontrolat. Mâncatul pe fond emoțional apare atunci când încercăm să suprimăm o emoție negativă refugiindu-ne în mâncare.

Emoţiile care ne influenţează greutatea. Cum ne eliberăm de ele
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Apr 2022   •   13:11

În general, în astfel de situații, se optează pentru alimente bogate în calorii și băuturi carbogazoase. Potrivit psihologilor, alimentele hipercalorice stimulează centrul plăcerii. 

"Dacă avem o persoană care dorește să scadă în greutate și mindset-ul este „ok, o să slăbesc, am încredere în programul de antrenament pe care îl fac, am încredere în alimentație, îmi place, sunt entuziasmat” automat persoana aia începe să aibă rezultate rapid și nu va simți că depune un anumit efort", a spus Lavinia Năstase, antrenor de fitness.
 
Însă, din păcate, cei mai mulți oameni au tendința de a dezvolta un caracter obsesiv pentru aspectul fizic, iar pierderea în greutate și menținerea siluetei pot deveni ritualuri compulsive. În mod ironic, cei care devin obsedați de reducerea numărului de kilograme, ajung în cele din urmă să-și saboteze propriile obiective.


 
"Dacă avem o persoană care dorește să slăbească, dar atitudinea interioară a persoanei față de sine este „nu mă simt în stare, sunt în leneșă, sunt grasă, nu mă suport, îmi urăsc corpul sau corpul meu nu funcționează, automat transmitem corpului o energie foarte negativă. Automat, persoana aia nu va avea rezultate pe termen lung, este imposibil să faci ceva ce nu îți face plăcere", a mai spus Lavinia Năstase, antrenor de fitness.
 
Echilibrul dintre minte, corp și emoție formează un întreg, iar dacă există un dezechilibru între acestea, starea de sănătate poate fi influențată. Desigur, emoțiile sunt resimțite diferit de fiecare individ în parte, în funcție de mai mulți factori. Dar gândurile și trăirile pe care le avem și le experimentăm, pot provoca eliberarea de anumite substanțe în organism, care, la rândul lor provoacă niște reacții chimice de impact.
 
"Vorbind strict din punct de vedere emoțional, în momentul în care tu faci ceva ce nu îți place și toate emoțiile alea negative tu le downloadezi în corp. Pe lângă chestia asta, în timpul antrenamentului, de exemplu, hormonul de stres crește în corp. Practic, îi pun și mai mult stres peste și mai mult stres și se formează ca un bulgere. Acel bulgere se transformă în țesut adipos, care pe tine te protejează, pentru că persoanele care sunt supraponderale și trec prin mâncatul compulsiv se simt inferioare, nu se simt suficient de importante, nu se iubesc, nu se apreciază. Subconștientul lor urlă prin semnalele pe care le transmite".
 
Spre deosebire de emoțiile pozitive pe care le simțim și le lăsăm să curgă, emoțiile negative pe care ni le reprimăm sunt „descărcate” de creier într-o zonă specifică și rămân captive în corp. Cu cât simțim mai des și pe o perioadă mai lungă de timp o emoție negativă, cu atât mai tare aceasta își lasă amprenta. Ajungând, în final, să fie parte din noi.
 
"Dar asta cum se transpune în plan fizic? Subconștienul suferă și sufletul suferă și în plan fizic se transpune ocupând cât mai mult spațiu, vreau să atrag atenția, pentru că nu sunt suficient de importantă. Cu cât ne asumăm mai repede responsabilitatea a ceea ce suntem și înțelegem că noi suntem responsabili pentru emoțiile noastre, pentru felul în care funcționăm, pentru absolut tot ceea ce se întâmplă în jur, automat nu vom mai proiecta așteptările noastre pe ceilalți", mai spune antrenoarea de fitness.

×
Subiecte în articol: Numai de bine Lavinia Năstase
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close