Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Alimentele care ajută constipația. Pericolul consumului de laxative

Alimentele care ajută constipația. Pericolul consumului de laxative

Astăzi vorbim despre constipaţie. Gastroenterologul Lucian Negreanu ne spune care sunt cauzele constipaţiei, cum o putem identifica, dar şi care sunt simptomele. Vorbim şi despre laxative, dar şi cât de importantă este alimentaţia.

Alimentele care ajută constipația. Pericolul consumului de laxative
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    15 Feb 2022   •   10:33

"Definiţia constipaţiei este şi una culturală, în sensul că în funcţie de dietă şi zona în care trăieşti, frecvenţa scaunelor este diferită. Vin pacienţi şi spun că nu ies în fiecare zi. Asta nu se încadrează în definiţie. Mai puţin de trei scaune, într-adevăr, ar putea fi în definiţie.

Pacienţii se pot adresa şi pentru dificultăţile în eliminarea scaunului. Dacă este o problemă, dacă se elimină cu dificultate sau dacă au dureri, atunci pot fi identificate de către pacient ca şi cum ar fi o constipaţie", a spus medicul Lucian Negreanu, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Când ajungem la medic din cauza constipaţiei

"Dacă se adresează un pacient tânăr, evident că algoritmul de diagnostic diferă în comparaţie cu diagnosticul unui pacient vârstnic. După 45 de ani face analize mai amănunţite. 

Sunt boli sistemice care trebuie şi ele excluse. Sunt medicamente comune care pot da constipaţie, precum antihipertensive, antitusive, care sunt folosite de foarte mulţi oameni. Mai sunt şi boli neurologice care duc la constipaţie, precum boala Parkinson, prin administrarea medicamentelor pentru această boală.

Cât de mult contează dieta zilnică în apariţia constipaţiei

Dieta joacă un rol foarte important. Vorbim despre dieta actuală occidentală, care este adesea foarte procesată şi săracă în fibre vegetale, poate să joace un rol important. La fel şi stresul. Nu prea te duci la baie şi îţi inhibi reflexul.

Alimentaţia bogată în fibre vegetale, o hidratare corectă şi o activitate fizică ajută. Laxativele folosite pe termen lung agravează constipaţia. Există nişte reglatoare care merg pe receptorii colonici şi pun lucrurile în mişcare.

Dacă avem un singur episod de constipaţie, nu înseamnă neapărat că trebuie să mergem la medic. Dacă mai sunt şi alte simptome, atunci e bine ca pacientul să se consulte cu medicul specialist", a mai spus gastroenterologul Lucian Negreanu, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close