Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cantitatea necesară de apă pe care trebuie să o consumăm când este caniculă. Alimentele care ne răcoresc

Cantitatea necesară de apă pe care trebuie să o consumăm când este caniculă. Alimentele care ne răcoresc

Perioadele de caniculă pot reprezenta un disconfort prelungit pentru majoritatea oamenilor, iar alimentația joacă un rol important în ameliorarea sau agravarea acestuia. Medicul Oana Ciuhureanu a dezvăluit cum și cât să ne hidratăm zilele acestea, dar și ce să mâncăm.

Cantitatea necesară de apă pe care trebuie să o consumăm când este caniculă. Alimentele care ne răcoresc
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iul 2023   •   22:10

Majoritatea oamenilor se confruntă cu un disconfort sporit în perioadele de caniculă, hidratarea și alimentația jucând un rol esențial pentru ameliorarea acestei stări.

Medicul Oana Ciuhureanu a dezvăluit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, prezentată de Andreea Cigolea, care este cantitatea corectă de apă pe care trebuie să o consumăm în zilele călduroase, dar și ce alimente ne pot ajuta să ne răcorim.

"În mod normal, trebuie să consumăm minimum doi litri de apă pe zi, formula ne spune 40 de mililitri per kilogram corp, dar având în vedere că în momentul în care este caniculă transpirăm mult mai mult, formula ne spune să consumăm 50 de mililitri per kilogram.

Este foarte important să profităm și de alimentele pline de apă, cum ar fi castraveții sau pepenele roșu", a spus specialistul.

Citește și: Semnele care indică faptul că suferi de burnout. Diferența dintre stres și sindromul epuizării

Alimentația potrivită pentru caniculă

  • salată verde
  • dovlecel
  • pepene
  • căpșuni
  • rodii
  • ceai de mentă
  • supe
  • iaurt
  • roșii/castraveți

Specialistul a explicat, de asemenea, de ce nu este bine să bem apă rece și să mâncăm înghețată atunci când ne este cald.

"Majoritatea persoanelor au impresia că se răcoresc în momentul în care beau apă rece, dar este total opus. Corpul încearcă să-și mențină temperatura constantă și, de fapt, el se încălzește. În momentele în care ne este cald, este recomandat să bem un lichid călduț, cum ar fi un ceai sau o supă.

Corpul se răcorește pe moment, iar apoi se chinuie să-și mențină o temperatură constantă. Trebuie să avem grijă și la alimentație, pentru că digestia este îngreunată atunci când suferim de căldură", a spus medicul.

Simptomele deshidratării moderate

  • accelerarea ritmului cardiac/respirației
  • crampe musculare
  • micșorarea semnificativă a cantității de urină
  • piele palidă
  • ochi scufundați
  • oboseală extremă
  • furnicături ale membrelor

Medicul Oana Ciuhureanu a atras atenția asupra modului în care folosim aerul condiționat și asupra faptului că temperatura din interior nu trebuie să fie cu mult diferită de cea de la exterior, deoarece poate exista un risc de șoc hipotermic.

Cum mențineți răcoarea în case

  • închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele/draperiile 
  • închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie
  • temperatura interioară să fie cu 5 grade mai mică decât cea exterioară 
  • fără ventilatoare dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius

Temperaturile mai ridicate și umiditatea cresc viteza de evaporare a apei la nivelul pielii, ceea ce înseamnă că transpiram mai mult.

Prin urmare, trebuie să ne refacem nivelul de lichide mai des și să consumăm alimente bogate în apă.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate canicula alimente
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close