Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum putem scăpa de pofta de dulce: "Mâncatul compulsiv nu ţine de voinţă. La fel cum nu ţine de voinţă să slăbim"

Cum putem scăpa de pofta de dulce: "Mâncatul compulsiv nu ţine de voinţă. La fel cum nu ţine de voinţă să slăbim"

Perioada grea prin care trecem acum duce de multe ori la mâncat compulsiv. Terapeutul Anca Alungulesei ne spune cum putem să ne antrenăm mintea pentru a nu mânca pe fond de stres.

Cum putem scăpa de pofta de dulce: "Mâncatul compulsiv nu ţine de voinţă. La fel cum nu ţine de voinţă să slăbim"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    21 Mar 2022   •   11:19

"Este foarte important ca în această perioadă să înţelegem că este foarte greu să ne activăm butonul de stop. De fapt, asta înseamnă să mâncăm compulsiv, să mănânci fără oprire. 

De aceea, ca să înţelegi trebuie să ştii cum funcţionează creierul în raport cu corpul. Cu alte cuvinte, ce semnale se transmit dinspre creier. Şeful de comandă este creierul", a spus terapeutul Anca Alungulesei, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Cum funcţionează creierul în situaţii de stres

"Pandemia a fost o perioadă de criză în care majoritatea populaţiei globului s-a îngrăşat. De ce? Pentru că apare această tendinţă de a te supraalimenta. 

Creierul nostru are în bagajul genetic această informaţie şi ştie foarte clar că în aceste perioade de criză ori fugi, ori te lupţi. De aceea, corpul trebuie să devină cât mai puternic şi sunt mai multe şanse de a te salva dacă corpul este supradimensionat", a mai spus terapeutul. 

Perioada pe care o traversăm acum ce reprezintă? Reprezintă foarte multă frică, teamă şi panică venită din mediul extern şi atunci corpul interpretează că al tău corp este în modulul de supravieţuire. 

De ce mâncăm mai mult când suntem stresaţi

Primul loc către care ne trimite creierul este către mâncare. Ea vine la pachet şi cu o doză de plăcere, iar în momentul acesta de frigă şi panică, mâncarea este acolo să-mi ofere puţină certitudine. 

Mâncatul compulsiv nu ţine de voinţă. La fel cum nu ţine de voinţă să reuşim să slăbim. Voinţa vine din zona creierului nostru, care are legătură cu autocontrolul. Creierul face orice ca să se salveze şi tu să supravieţuieşti ca şi specie. 

Paşi simpli prin care putem pregăti mintea şi corpul pentru o perioadă stresantă

Primele tipuri de alimente spre care tindem atunci când trăim perioade de criză sunt alimentele care au la bază zahăr. Zahărul este cea mai rapidă sursă de energie, iar creierul ştie că dacă te duci către zahăr, într-un timp foarte scurt, corpul va deveni puternic. 

Primul pas este să identifici tiparele alimentare. Să renunţăm la carbohidraţi şi la zahăr pe cât posibil. 

Este important să ne îndreptăm atenţia către alimente cât mai integrale. Una este să pui un ou şi o bucată de carne şi alta este să pui în farfurie salam, cârnaţi sau şuncă. 

Să fim atenţi la consumul de pâine. Pâinea pe bază de făină albă se transformă tot în zahăr în organism. Deci, ne îndreptăm atenţia spre alimente integrale.

Ca să mai scădem pofta de zahăr, ar trebui să ne îndreptăm atenţia către grăsimi sănătoase care au rolul de a scădea nivelul inflamator al organismului. 

Să nu lăsăm factorul extern, adică acest război extern să se declanşeze şi la nivel intern, pentru că atunci când creierul identifică două surse de stres nu este bine pentru organism. 

Deci, să înţelegem că noi nu avem niciun control asupra mediului. 

Cât de important este să fim echilibraţi interior

Este important prin ce poveşti ai trecut. Un anumit tip de poveste îţi poate reactiva o amintire foarte puternică din trecut. Creierul nostru învaţă doar prin repetiţie, iar experienţa pe care noi am dobândit-o în trecut reprezintă o învăţare pentru creier", a mai spus terapeutul. 

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close