Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Dr. Andrei Baciu: "Putem face vaccinul antigripal în acelaşi timp cu cel anti-COVID"

Dr. Andrei Baciu: "Putem face vaccinul antigripal în acelaşi timp cu cel anti-COVID"

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 13:08 01 Oct 2021 Modificat la 13:08 01 Oct 2021
andrei baciu
Sursa foto: Hepta

"Putem face vaccinul antigripal în acelaşi timp cu cel anti-COVID. În ceea ce priveşte administrarea dozelor, de exemplu, dozele de vaccin antigripal, aceste sunt transmise către medicii de familie şi aceştia poate administra în acelaşi timp cele două vaccinuri.

Administrarea se poate face în umeri diferiţi. Câte un vaccin pentru fiecare umăr. 

Depinde de la medic la medic, unii administrează Johnson, dar putem să mergem la fel de bine şi la oricare alt medic de familie. Pentru vaccinare nu trebuie să mergem neapărat la medicul nostru de familie, ci la oricare altul", a explicat dr. Andrei Baciu, vineri, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Diferenţa dintre gripă, viroză şi SARS-CoV-2

"Este foarte dificil de făcut distincţia dintre agentul patogen de origine care a provocat infecţia. Ceea ce este recomandat este testarea imediată când apar simptome aferente tractului respirator sau simptome cu caracter general, că vorbim de febră, dureri articulare sau dureri musculare.

Este esenţial să ştim că impactul pe care îl are un virus gripal asupra organismului este mult mai mic decât îl are SARS-CoV-2. Este bine de ştiut pentru că s-ar putea să cădem în capcană şi să credem în mod eronat că avem o simplă răceală, când noi de fapt să avem o infecţie cu SARS-CoV-2", a mai spus medicul.

Ne putem testa gratuit la medicul de familie

"Primul lucru pe care îl facem atunci când avem simptome este să sunăm la medicul de familie pentru că ne putem testa gratuit la medicul de familie. 

Ne putem testa gratuit, sunând la 112, dar la fel de bine ne putem testa gratuit, în farmacii. Sunt teste distribuite de către DSP pentru a ajunge la medicii de familie, dar mai mult decât atât sunt şi peste 100 de farmacii care testează gratuit", a explicat dr. Baciu.

De ce este recomandat să ne testăm la farmacie şi nu acasă

"Sunt două diferenţe esenţiale. În primul rând, modalitatea de prelevare pentru că este una să-ţi faci singur o probă şi să faci testarea şi alta este ca prelevarea să fie făcută de către un personal medical acreditat. 

A doua diferenţă este că, în aceste farmacii, testele se raportează către platformele informatice şi se poate elibera un certificat digital aferent, în varianta de testare, lucru care nu se întâmplă dacă facem noi o testare acasă" a explicat dr. Andrei Baciu.

Dr. Andrei Baciu: Cetăţenii non-UE pot intra în localuri fără certificat COVID. Dr. Baciu

"În ceea ce priveşte intrarea cetăţenilor non-UE, aceştia pot intra în toate localurile unde li se cere acest certificat digital, prezentând documentele lor de vaccinare.

Aceste documente pe care le prezintă de altfel şi la intrarea în cinematografe, restaurante, teatre şi aşa mai departe. 

Sigur, aici vorbim despre un certificat european care se aplică spaţiului european şi, desigur, că pot să-şi scoată un certificat dacă se testează", a explicat secretarul de stat, dr. Andrei Baciu, vineri, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate.

Lista farmaciilor din România unde te poți testa gratuit pentru COVID-19

Peste 100 de farmacii din țară testează gratuit pentru COVID-19, iar 12 dintre acestea sunt în București.

Acestea sunt județele unde avem cele mai multe farmacii care fac teste antigen rapide:

  • Prahova (19 locații)
  • Cluj (13 locații)
  • București (12 locații)
  • Constanța (10 locații)
  • Iași (10 locații)

Testele antigen rapide sunt puse la dispoziția farmaciilor, gratuit, prin Direcțiile de Sănătate Publică, iar farmaciile pot percepe o taxă pentru acest serviciu.

Click pentru a descărca lista farmaciilor

×
x close