Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Adrian Bîlbă, doctor în științe veterinare, despre atacul rechinilor din Egipt şi Turcia: "Există 3 motive principale"

Adrian Bîlbă, doctor în științe veterinare, despre atacul rechinilor din Egipt şi Turcia: "Există 3 motive principale"

Adrian Bîlbă, doctor în științe veterinare, a comentat atacurile rechinilor de pe plajele din Egipt şi a identificat trei cauze majore care ar fi condus la aceste fenomene sfârșite de multe ori cu tragedii.

Adrian Bîlbă, doctor în științe veterinare, despre atacul rechinilor din Egipt şi Turcia: "Există 3 motive principale"
Sursa foto: Colaj Ordine.ro |nationalgeographic.co.uk
de Claudia Popovici    |    04 Iul 2022   •   23:29

"În primul rând a socializat rechinul cu un alt tip de hrană.

Rechinii sunt pescari. 99% dintre rechini mănâncă doar pește. Sunt câteva specii ce atacă mamifere marine, de exemplu foci sau chiar delfini, dar rechinii sunt pescari.

Rechinii ăștia sunt numiți rechin de macrou, fiindcă ei se hrănesc în mod particular cu acest pește, care este un pește foarte frecvent și gustos, consistent pentru ei.

Însă nu se mai găsește din cauza supra pescuitului. La 100 de milioane de egipteni, vă dați seama ce pescari sunt acolo şi ce se pescuiește în Marea Roșie?

Apoi sunt și acești factori cu 18.000 de capete de ovine pe fundul apei nerecuperate.

La noi din port s-au recuperat, acolo nu s-au prea recuperat și asta a constituit o socializare a rechinului cu carnea de mamifer.

Apoi în Egipt se produc excursii subacvatice cu scafandrii, de data asta cu scafandrii autonomi, nu cu scuba. Se fac excursii subacvatice cu ghid.

Se foloseau pe vremuri atractanți pentru rechin ca să aibă oamenii ăia ce vedea și ce filma.

Însă de la o vreme e interzisă folosirea tractantului. Rechinii s-au tot apropiat de mal, au socializat cu prezența omului, au văzut că nu este chiar așa o vietate de speriat omul.

Cumva s-a întâmplat cum se întâmplă cu ursuleții. Noi ajungem între ei sus la munte și ei ajung jos la oraș în tomberoane fiindcă s-au specializat cu prezența noastră, au văzut că omul nu-i așa o bestie, ceva de neînțeles, are limitele lui.

Şi în consecință au ajuns atacurile cu urs, chiar mai multe decât cu rechin, dar firește că cele cu rechin sunt cumva neașteptate.

Deci ăștia ar fi 3 factori: lipsa de pește, prezența omului în excursii subacvatice. Şi scafandrii autonomi care sunt protejați împotriva rechinilor, este joacă cu ei, fiindcă în primul rând îi văd.

Se pot pune în spate, în spate, au tot felul de instrumente înțepătoare cu care-i îndepărtează și în consecință ei se protejează. Nu este un tratament uman, pentru că există şi alte soluţii

La Marea Neagră sunt rechini?

Sunt rechini da, maxim un metru n-are cum să muște.

Oricum când e apa caldă, rechinul nu vine la mal, el vine numai iarna prin februarie să se reproducă la mal.

La mal stă dincolo de 40 de metri, rechinii nu se simt bine la mal. Se simt bine în ape mai adânci, cu excepția celor de corali.

În zona asta, la Marmaris ăştia sunt rechini de coral.

Ei au pus o plasă acolo, dar se pare că rechinii, fiind destul de iuți, mici, au sărit, au trecut, încearcă să-i îndepărteze pe o cale destul de destul de puțin elegantă.

Există și pingăre niște soluții care pot să-i respingătoare care produc sunete. Se folosesc și la alte animale, dar se folosesc și la pingre, la păsări", a explicat Adrian Bîlbă, doctor în științe veterinare la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

Ea este Roxana, românca ucisă de rechin într-o stațiune din Egipt

Roxana Donisan este femeia ucisă de un rechin, într-o stațiune din Egipt. Era din Suceava și lucra la Administrația Finanțelor Publice. Din primele informații se pare că se afla singură în vacanță, fiind dată dispărută la aproximativ două zile după incident.

Suceveanca, în vârstă de 40 de ani, înota în momentul în care a fost atacată. Cadavrul ei a fost găsit la doar 600 de metri de o altă femeie căzută victimă unui rechin.

Totul s-a întâmplat vineri, în golful adăpostit Sahl Hasheesh, un oraș de coastă aflat la aproximativ 20 de kilometri sud de Hurghada. 

Moartea româncei, învelită în mister

Ghizii spun că un vas plin cu oi s-a scufundat, iar animalele înecate în urma naufragiului au atras rechinii în zonă. Plajele au fost închise temporar, spre nemulțumirea sutelor de turiști din România care spun că și-au stricat concediul. 

Cele două femei, cea din Austria şi românca, au fost atacate de rechin la o distanță de doar 600 de metri. Se pare că austriaca se aventurase într-o zonă mai puțin populată şi din acest motiv atacul nu a fost remarcat la timp pentru a o salva. 

Moartea româncei este însă învelită în mister. Trupul ei a fost găsit sâmbătă dar se crede că atacul asupra ei avusese loc cu o zi înainte. Lipsa evenimentelor de genul acesta în zonă face și ca pregătirea salvamarilor să fie una precară. 

O porțiune din litoralul coastei Egiptului a fost închisă în zona în care s-au întâmplat incidentele. Totuși, în Hurghada, lucrurile funcționează normal. 

Turiștii ar fi declarat publicațiilor egiptene că salvamarii știau că rechini chiar și de 5 metri roiesc în jurul plajelor din stațiunea Sahl Hasheesh, unde au avut loc atacurile. În plus, tot salvamarii ar fi șters majoritatea filmărilor din telefoanele martorilor.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close