Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Recunoașteți inexistența limbii moldovenești în Ucraina? Răspunsul lui Zelenski la întrebarea lui Mihai Gâdea

Recunoașteți inexistența limbii moldovenești în Ucraina? Răspunsul lui Zelenski la întrebarea lui Mihai Gâdea

Preşedintele Volodimir Zelenski a discutat într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN despre protecția drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina.

Recunoașteți inexistența limbii moldovenești în Ucraina? Răspunsul lui Zelenski la întrebarea lui Mihai Gâdea
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Oct 2023   •   23:35

Întrebat dacă Ucraina este pregătită să recunoască inexistența așa-numitei ”limbi moldovenești”, preşedintele Volodimir Zelenski a spus:

"Sincer, nu văd nicio problemă globală în asta. Nu văd nicio problemă cu acest lucru. Pentru mine asta nu este o problemă presantă. Înțeleg că unii oameni ar spune că Moldova este România. Guvernul nostru se va întâlni, într-o săptămână sau două, și va lua o decizie.

Personal, înclin spre ideea de a întări parteneriatul nostru, dintre România și Ucraina. Îmi pare rău că nu mă pot gândi la problemele astea mici, pentru că suntem o țară aflată în război. Asta nu e o problemă presantă acum, îmi pare rău. Dar trebuie să se ia o decizie şi guvernul ucrainean va face asta și sunt sigur că toată lumea va fi fericită”, a spus Volodimir Zelenski la Antena 3 CNN.

Zelenski acuză Rusia că se folosește de problemele minorităților pentru a propaga știri false

"Chiar credeți că avem o problemă cu vorbitorii de rusă din Donbas? Nu aveam nimic cu ei şi rușii au omorât oameni în Donbas. Dar ei spun că oamenii din Ucraina care vorbeau rusă erau opresați.

Toate aceste întrebări referitoare la minorități, la limbă, au o mare putere în a crea fake-news. Guvernul trebuie să decidă. Nu dați șansa Rusiei să vă destabilizeze pentru că avem nevoie de unitate. Guvernele vor găsi soluții, pentru că suntem de aceeași parte a baricadei”, a mai spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

Marcel Ciolacu, apel pentru protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina

Apelul la recunoașterea inexistenței așa-numitei ”limbi moldovenești” a fost făcut astăzi şi de premierul Marcel Ciolacu atunci când s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la Palatul Victoria. 

"Am avut astăzi cu președintele Zelenski o discuție constructivă despre preocupările României în privința protecției drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. În context, am reiterat solicitarea noastră legitimă ca în cel mai scurt timp autoritățile ucrainene să recunoască inexistența așa-numitei”, a scris marți pe Facebook Marcel Ciolacu.

Premierul arată că România a acordat un sprijin multidimensional consistent Ucrainei în toată această perioadă de la declanșarea invaziei ilegale a Rusiei și este pregătită să participe activ la viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei, ”care va genera proiecte concrete și bunăstare pentru cetățenii ambelor state”.

”România susține ferm aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și cred că este important ca o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare pentru ambele state să fie adoptată până la finalul anului”, mai spune șeful Guvernului.

×
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close