Antena 3 CNN Externe Diaspora Cât câştigă un taximetrist român în Spania | "Nu pot spune că aici e paradisul pentru că nu e adevărat"

Cât câştigă un taximetrist român în Spania | "Nu pot spune că aici e paradisul pentru că nu e adevărat"

După 20 de ani de muncă în Spania, un român trage linie şi povesteşte ce a însemnat traiul lui în afara ţării şi cât a reuşit să agonisească.

Cât câştigă un taximetrist român în Spania | "Nu pot spune că aici e paradisul pentru că nu e adevărat"
Sursa foto: Profimedia
de Alexandra Dima    |    25 Noi 2022   •   09:29

Sunt două decenii de când Gică Ciucă a ajuns în Spania, plecat de pe Valea Oltului. El şi cei 7 fraţi ai săi au plecat unul câte unul, spre peninsulă, cu speranţa unui trai mai decent decât în România.

A reuşit? Se poate spune că da. Dar ca în orice, există avantaje şi dezavantaje. 

„M-am adaptat și mă simt, cu părere de rău, ca acasă”, spune Gică Ciucă, care de patru ani lucrează ca taximetrist independent în Madrid şi împrejurimi, scrie Observator.

Traiul în Spania nu e deloc simplu. În primul rând, raportat la meseria lui, are de plătit o taxă uriașă către primărie.

„Oscila între 120.000 și 150.000 de euro, doar licența, mai ai toate cheltuielile care sunt cu notarul și cu toate plus mașina.”, spune el.

Pentru un trai decent, Gică estimează că trebuie să câștige între 4.500 și 5.000 de euro. Ajunge la acest barem numai lucrând şi în weekend. Suma, aparent mare, se reduce semnificativ dacă iei în calcul toate taxele şi impozitele ce trebuie achitate.

„Rămâi ca să trăiești și un picuț să mai ai acolo. Numai rata la licență și mașină acum că a urcat Euribor, trece de 1000. După care combustibil, chiria și trăitul numai 15 zile de concediu pe an. Ca independent nu ai o pensie mare și dacă vrei să ai o pensie mai așa, seguridad social ar trebui să-l plătești dublu.”, mai explică românul.

În localitatea Alcala de Henares, Gică și-a cunoscut soția, pe Miriam, venită şi ea în Spania de la vârsta de un an. S-au căsătorit şi şi-au întărit şi mai mult rădăcinile în solul noii patrii. Începutul însă nu a fost uşor.

„Nu sunt câinii cu covrigii în coadă aici. Când ajungi aici, îţi dai seama că e greu. (...) Chestii negative sunt întotdeauna în ambele țări, deci nu pot spune că aici e paradisul pentru că nu e adevărat.”, spun cei Gică şi Miriam care recunosc că revin în România cu bucurie de fiecare dată. 

Un alt lucru care îi bucură este faptul că mentalitatea românilor din noua generaţie s-a schimbat în bine. 

„E clar că se schimbă și se molipsește cumva de la Europa”, a concluzionat Gică Ciucă.

 

×
Subiecte în articol: Spania
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close