Antena 3 CNN Life După cât timp se prescrie o amendă de circulație și ce se întâmplă dacă nu o plătim

După cât timp se prescrie o amendă de circulație și ce se întâmplă dacă nu o plătim

Majoritatea românilor care primesc o amendă de circulație se întreabă, la un moment dat, oare ce se întâmplă dacă nu o plătesc.

După cât timp se prescrie o amendă de circulație și ce se întâmplă dacă nu o plătim
Sursa foto: Arhivă
de Laura Dinu    |    27 Iul 2023   •   08:00

Indiferent că este vorba despre o parcare neregulamentară, viteză excesivă sau lipsa rovinietei, oamenii legii sunt neiertători în fața greșelilor voite sau nevoite.

Trebuie să știm însă că este important ca, dacă ne alegem cu o amendă, să o plătim cât mai repede. Și asta deoarece există un termen de 15 zile în care vom plăti statului român doar jumătate din suma trecută pe procesul-verbal. De exemplu, dacă am primit o amendă de 800 de lei, în 15 zile putem plăti doar 400 de lei.

Să nu credeți însă că autoritățile vor uita de această amendă odată cu trecerea timpului. În acest caz este posibil să primiți acasă o notificare și se poate ajunge chiar la poprirea conturilor sau reținerea unor sume direct de la angajator.

Ce se întâmplă dacă nu plătim amenda în 15 zile

În cazul în care, în termen de 15 zile, amenda nu a fost plătită, suma achitată ulterior va fi cea scrisă pe procesul-verbal. Adică nu va mai putea fi plătită doar la jumătate.

Multe persoane mizează însă pe faptul că amenzile de circulație se prescriu după 5 ani, la data de 1 ianuarie a anului care îi urmează celui în care s-a săvârșit contravenția. Însă este extrem de important să știți că acest termen se reînnoiește de fiecare dată când autoritățile emit o notificare pe care o trimit contravenientului.

Mai mult decât atât, potrivit legii, polițiștii trebuie să trimită un proces-verbal de constatare și sancționare către primării. Astfel, persoanele sancționate vor fi somate de către Direcțiile de Taxe și Impozite. Odată somate, acestea au obligația ca în termen de 15 zile să achite suma cerută de stat.

În cazul în care persoana respectivă nu achită amenda nici după ce a fost somată de autoritățile locale, situația se poate complica. În acest punct, primăriile au dreptul de a recurge la executarea silită. Cu toate acestea, executarea se aplică, în general, sumelor mari, rezultate din mai multe amenzi neplătite.

Ce este amenda penală și ce se întâmplă cu cele neplătite

Atunci când vorbim de o amendă penală, aceasta se calculează pornind de la zilele-amendă.

"Cuantumul amenzii se stabilește prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 de lei, se înmulțește cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile și 400 de zile.

Instanța stabilește numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabilește ținând seama de situația materială a condamnatului şi de obligațiile legale ale condamnatului față de persoanele aflate în întreținerea sa", se arată în textul de lege, potrivit observatornews.ro.

După pronunțarea definitivă a hotărârii în care o persoană condamnată este obligată să achite o amendă penală, legea stabilește un termen de 3 luni. În cazul în care amenda penală nu este achitată în mod voit și nu din cauza problemelor financiare, plata amenzii este înlocuită cu închisoarea. în acest caz, persoana va petrece după gratii câte o zi pentru fiecare zi amendă. În cazul persoanelor care nu pot achita amenda din motive obiective, instanța va lua în calcul munca în folosul comunității.

×
Subiecte în articol: amenda amendă circulație
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close