Antena 3 CNN Life Dieta ideală de toamnă. Dr. Pleşea: Acestea sunt alimentele care ne încălzesc în acest sezon

Dieta ideală de toamnă. Dr. Pleşea: Acestea sunt alimentele care ne încălzesc în acest sezon

Astăzi vedem care este dieta ideală de toamnă. În sezonul rece, avem nevoie de alimente care ne încălzesc, iar nutriționistul Ruxandra Pleșea ne spune care sunt acestea. Tot de la medic aflăm și care este substanța pe care o găsim de exemplu în mere și care ne apără de COVID, dar şi de ce creşte pofta de dulce în sezonul rece.

Dieta ideală de toamnă. Dr. Pleşea: Acestea sunt alimentele care ne încălzesc în acest sezon
Sursa foto: Pixabay
de Milena Niță    |    10 Noi 2020   •   16:05

Dacă vara, ne dorim cât mai multe salate şi alimente sau băuturi care ne răcoresc, în sezonul rece avem nevoie de hrană care să ne "încălzească".

"Spre exemplu, în medicina tradiţională chineză, ayurvedica, alimentele sunt pe categorii: care ne încălzesc pe interior, dar şi care ne răcoresc.

Acum vrem să ne încălzim, ca să facem faţă şi bolilor şi să avem o imunitate bună şi vom alege alimente încălzitoare. Rădăcinoasele, spre exemplu, sub formă de supă-cremă. Tot în această perioadă apare şi dovleacul.

De asemenea, e nevoie de mai multe grăsimi bune, dar nu excesiv", a explicat medicul nutriționist Ruxandra Pleșea, marţi, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Alimentaţie, în funcţie de activitate

Specialistul atrage atenţia că o astfel de alimentaţie se potriveşte unor persoane care petrec mult timp în natură şi îndură frigul. 

"Dacă suntem în interior, nu va trebui să facem atât de multe schimbări calorice, ci ne adaptăm temperaturii în care ne petrecem cel mai mult timp", mai spune medicul.

Alimentele de sezon care fac bine organismului sunt leguminoasele, rădăcinoasele, iar în această perioadă rece, alimentaţia nu va mai fi bazată pe salate, ca vara, sau alte alimente care ne răcoresc, ci unele potrivite sezonului.

Alimentaţia trebuie să fie în acest sezon un pic mai consistentă şi nu trebuie să uităm de leguminoase, precum lintea, mazărea şi năutul.

"Ele sunt minunate şi aduc un echilibru bun pentru flora intestinală, care şi ea este un scut de protecţie, atunci când vorbim de boli, inclusiv răceli, viroze", a recomandat dr. Ruxandra Pleșea.

Substanţa din mere care ne apără de COVID

De asemenea, o substanţă care se găseşte în mere, fructe de sezon, ne-ar putea ajuta şi în lupta cu coronavirusul, spune medicul nutriţionist Ruxandra Pleșea, bazându-se pe unele studii întreprinse recent în această perioadă de pandemie.

"Pentru că vorbim de protecţie, trebuie să spunem că acum apar merele care conţin quercetin. Acesta este un nutrient foarte studiat acum, în contextul pandemiei de coronavirus, şi se pare că în studii chiar are efect antiviral.

Aşa că ne dorim să consumăm în această perioadă cât mai multe mere neprocesate, care au un parfum specific şi ele vor fi fructele-vedetă", a explicat medicul Ruxandra Pleșea.

Quercetinul se mai găseşte şi în ceapă, şi în capere, însă nu putem să facem exces, mai ales dacă avem afecţiuni gastrice. "Dar merele sunt bine-venite, până la 500-600 de grame pe zi în dieta oricui", recomandă dr. Pleşea.

Ce scoatem din alimentaţie în sezonul rece

"Eliminăm din alimentaţie acum excesul de salate şi de alimente răcoritoare, hidratante. Nu mai mâncăm seara o simplă salată de castraveţi, ci e nevoie de mai mult pentru a ne încălzi şi a ne menţine un bun aport caloric adaptat.

În rest, ne adaptăm alimentaţia să fie un pic mai consistentă şi nu uităm de leguminoase", a încheiat dr. Ruxandra Pleșea.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close