Antena 3 CNN Life FLOAREA DE COLȚ omagiată de Google printr-un doodle special. Monument al naturii și „aur” în cosmetică

FLOAREA DE COLȚ omagiată de Google printr-un doodle special. Monument al naturii și „aur” în cosmetică

FLOAREA DE COLȚ omagiată de Google printr-un doodle special. Monument al naturii și „aur” în cosmetică
Sursa foto: Pixabay
05 Mar 2018   •   01:35

FLOAREA-DE-COLȚ (Edelweiss) este vedeta celui mai recent Google Doodle, fiind omagiată în data de 5 martie pe pagina motorului de căutare. 

FLOAREA-DE-COLȚ este o binecunoscută floare montană, care preferă zonele stâncoase aflate între 1.800 și 3.000 de metri altitudine. Este non-toxică și a fost folosită de-a lungul timpului în medicina naturistă, ca remediu pentru bolile abdominale și respiratorii. 

FLOAREA-DE-COLȚ fiind găsită în zone restrânse a devenit un simbol al alpinismului, frumusețea și puritatea ei putând fi văzute în Alpi sau Carpați, devenind chiar un simbol național în țări precum Austria, Bulgaria, România, Slovenia și Elveția.

Confom tradiției, dăruirea unei flori-de-colț este o promisiune a devotamentului. Iar dacă VISEZI o FLOARE de COLȚ e de bine.

FLOAREA-DE-COLȚ are un nume derivat din cuvântul german EDELWEISS, care este compus din EDEL - nobil - și WEISS - alb.

FLOAREA-DE-COLȚ în ROMÂNIA

La români are mai multe denumiri, ca floarea reginei, albumeală, albumiţa, edelvais, flocoşele, steluţă, floarea-doamnei, siminic, tudeliţă, floarea Bucegilor, sau, pur şi simplu, Floarea, nume care concentrează importanţa sa printre toate celelalte flori. 

Răspândirea speciei se află în declin din cauza supraculegerii ei, însă a devenit specie protejată de lege, mai ales în Parcurile Naționale. La noi crește în Munții Carpați, fiind declarată monument al naturii din 1933 și ocrotită.

Numită și Floarea reginei, în cinstea Reginei Elisabeta, Floarea-de-colț poate fi întâlnită în Munții Maramureșului și Munții Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaș, Munții Bucegi, Făgăraș, Cozia și Retezat.

În România, FLOAREA-DE- COLȚ este reprezentată pe bancnota de 50 de lei.

Raritarea acestei flori a transformat-o, în folcorul românesc, într-o comoară, un test suprem pentru cei care au curajul şi şansa de a o găsi. Tradiţional, este şi un simbol al dragostei, iar bărbaţii îşi demonstrau iubirea aventurându-se pe stâncile munţilor pentru a culege o floare de colţ şi a o dărui apoi fetei dragi.

FLOAREA-DE-COLȚ în cosmetică

Puţină lume ştie că floarea de colţ este un excelent ingredient cosmetic. Rezistenţa pe care o arată în faţa radiaţiilor UV, a presiunii atmosferice scăzute, a umidităţii şi temperaturilor extreme face ca această floare să protejeze pielea la fel cum se protejează singură. Efectele pozitive asupra pielii sunt numeroase: efect anti-aging şi antioxidant, protecţie împotriva radiaţiilor UV, regenerare pentru pielea stresată, sensibilă şi ridată.

×
Subiecte în articol: Google Doodle
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close