
Oamenii de știință australieni au produs primul embrion de cangur din lume prin fertilizare in vitro (FIV), o descoperire despre care spun că ar putea ajuta la salvarea altor specii de la dispariție, precum koala și diavolii tasmanieni, scrie CNN.
Cercetarea ar putea fi esențială pentru eforturile de conservare duse de Australia. Țara a pierdut în timp cel puțin 33 de specii de mamifere, potrivit Australian Non-profit Invasive Species Council, o rată de dispariție mai mare decât pe oricare alt continent.
Deși cangurii cenușii estici utilizați în acest proces nu sunt pe cale de dispariție, multe dintre speciile de marsupiale din Australia sunt, inclusiv koala și diavolii tasmanieni.
Folosind specimene de canguri cenușii din est, cercetătorii au reușit să injecteze un singur spermatozoid într-un ovul, dar au declarat că, pentru a se ajunge până la naștere ar fi nevoie de mai multă muncă și „progrese tehnice”.
Experimentul Universității din Queensland a analizat creșterea ovulelor și a spermei de cangur într-un laborator înainte de a crea embrioni folosind o metodă cunoscută sub numele de injecție intracitoplasmatică de spermă (ICSI). Tehnica, care este deja utilizată pe oameni și pe unele animale domestice, a fost încercată pe canguri cenușii din est care au murit. Specia a fost selectată deoarece nu este pe cale de dispariție și are populații ridicate. În ciuda faptului că speciile marsupiale sunt iconice în Australia și a rolului crucial pe care îl joacă în biodiversitatea sa, studiile asupra țesuturilor lor au fost limitate, spun oamenii de știință.
„În prezent, perfecționăm tehnicile de colectare, cultivare și conservare a ovulelor și spermei marsupialelor”, a declarat Dr. Gambini, adăugând că aceste metode vor juca un rol crucial în protejarea „materialului genetic al acestor animale unice și prețioase”. FIV este utilizată ca instrument pentru a încerca să conserve speciile pe cale de dispariție din întreaga lume.
Anul trecut, oamenii de știință au realizat prima sarcină de rinocer prin FIV din lume, transferând cu succes un embrion de rinocer creat în laborator într-o mamă surogat din Kenya. În 2018, FIV a fost, de asemenea, utilizată pentru a crea primul embrion de măgar din lume.
Peste 2.200 de specii și ecosisteme din Australia sunt clasificate ca fiind amenințate cu dispariția, potrivit unui raport din 2023 al Fundației Australian pentru Conservare, non-profit.