Antena 3 CNN Life Patulina poate duce la cancer! Riscurile contaminării cu substanța periculoasă găsită în smoothie-urile retrase dintr-un lanț de supermarketuri

Patulina poate duce la cancer! Riscurile contaminării cu substanța periculoasă găsită în smoothie-urile retrase dintr-un lanț de supermarketuri

Un produs de tip smoothie a fost retras dintr-un cunoscut lanț de supermarketuri din România, pentru că era contaminat cu patulină, a anunțat ANSVSA.

Patulina poate duce la cancer! Riscurile contaminării cu substanța periculoasă găsită în smoothie-urile retrase dintr-un lanț de supermarketuri
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    08 Mar 2024   •   22:26

Patulina este un contaminant natural care poate fi găsit în diverse alimente, în special în fructe și produsele derivate din fructe, cum ar fi smoothie-urile, sucurile de fructe, gemurile și conservele de fructe.

Este produsă de unele specii de mucegaiuri din genul Penicillium, Aspergillus și Byssochlamys, care pot să apară în condiții de depozitare necorespunzătoare a alimentelor sau în fructele stricate.

Patulina este considerată toxică pentru om și poate prezenta riscuri majore pentru sănătate, în special în cazul expunerii repetate sau în cantități mari.

Această substanță poate avea efecte carcinogene, neurotoxice și genotoxice. În plus, s-a observat că patulina poate provoca daune la nivelul ficatului și rinichilor, precum și alte efecte adverse asupra sănătății, potrivit DCNews.

Cum poate fi redus riscul de contaminare cu patulină

Normele și reglementările privind nivelurile admise de patulină în alimente variază de la o țară la alta. Organizațiile internaționale, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), au stabilit limite maxime de siguranță pentru patulină în alimente.

În general, pentru a reduce riscul de expunere la patulină, este recomandat să se urmeze reguli stricte în ceea ce privește igiena și depozitarea alimentelor, cum ar fi păstrarea fructelor și a produselor derivate din fructe în condiții adecvate de temperatură și umiditate, evitând consumul de fructe deteriorate sau mucegăite și monitorizarea regulată a alimentelor pentru a detecta eventualele contaminări.

De asemenea, este important ca producătorii de alimente să respecte standardele de igienă și să aplice practici corecte de procesare și depozitare a alimentelor pentru a minimiza riscul de contaminare cu patulină.

Primele simptome ale intoxicației cu patulină

Simptomele intoxicației cu patulină pot varia în funcție de nivelul expunerii și de sensibilitatea individuală a persoanei afectate. În general, primele simptome ale intoxicării cu patulină pot include:

1. Disconfort gastrointestinal: Aceasta poate include greață, vărsături, dureri abdominale, diaree sau alte tulburări digestive.

2. Cefalee: Unele persoane pot dezvolta dureri de cap sau migrene ca parte a reacției la intoxicarea cu patulină.

3. Slăbiciune și oboseală: Persoanele afectate pot prezenta simptome de oboseală excesivă sau slăbiciune generală.

4. Pierdere a poftei de mâncare: Intoxicația cu patulină poate determina pierderea apetitului.

Este important de menționat că simptomele intoxicării cu patulină pot fi confundate cu alte afecțiuni digestive, așa că doar un medic vă poate pune un diagnostic corect.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close