Antena 3 CNN Life Sănătate REȚETĂ. Cel mai bun cozonac tradițional pentru Crăciun! Cum îl facem și de ce avem nevoie

REȚETĂ. Cel mai bun cozonac tradițional pentru Crăciun! Cum îl facem și de ce avem nevoie

1 minut de citit Publicat la 09:17 21 Dec 2018 Modificat la 09:17 21 Dec 2018
REȚETĂ. Cel mai bun cozonac tradițional pentru Crăciun! Cum îl facem și de ce avem nevoie

Vorbim despre cozonaci, când ar trebui și câte felii avem voie să mâncăm pentru a nu ne îngrășa. Medicul endocrinolog cu specializare în nutriție Andreea Șuvoială a vorbit la „Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” despre desertul de Crăciun. 

„Vorbim despre un preparat delicios, dar plin de carbohidrați. O felie de cozonac nu ar trebui să depășească 100-15 de grame, adică să nu nu fie mai gros de un deget, un deget și jumătate. Ar fi bine să îl mâncăm în prima parte a zilei, cum ar fi la micul dejun. Dacă felia are undeva la 100 de grame, felia are 400 de calorii”, a spus medicul Andreea Șuvoială.

Ingrediente

- drojdie 20 gr

- faina 1 kg

- lapte 500 gr

- zahar 250 gr

- galbenus 4 buc

- unt 120 gr

- esenta vanilie, esenta rom

- coaja de portocala, coaja lamaie

Pentru umplutura

- 500 miez nuca macinat fin

- 250 lapte

- 200 zahar

- 100 gr cacao

- esenta rom 

Mod de preparare

Se începe cu maiaua. Se mărunțește drojdia și peste ea se pune o lingură de făină, cu un pic de zahăr și două linguri de lapte și se amestecă până obținem o pastă. O lăsăm să crească pentru 20 de minute.

Laptele trebuie să fie cald, dar nu fierbinte. Se pune într-un castron, se adaugă zahărul și se amestecă până de diholvă zahărul.

Făina se cerne într-un castron și se adaugă maiaua, coaja de lămâie, cele cinci gălbenușuri frecate cu sare, se pune și laptele treptat în timp ce amestecați, până se formează aluatul. Se adaugă și 200 de ml de unt topit și continuați să frământați. Se adaugă apoi și esența de vanilie și se bate aluatul. Se lasă la dospit pentru aproximativ o oră.

Umplutura de cacao cu nucă - Punem nuca măcinată și cacao într-un bol. Se amestecă bine. Se adaugă zahărul și puțin din lapte și se amestecă până de obține o pastă.

Aluatul se împarte în două, iar apoi se întinde și se presară umplutura cu cacao. Cele două părți se se împletesc și se pune în tavă. Aluatul se unge apoi cu puțin ulei și cu puțin gălbenuș de ou. 

Andreea Cigolea vă dă sfaturi de sănătate. Zi de zi, la Antena 3 vor fi prezentate cele mai importante informaţii în cea mai nouă rubrică de recomandări, noutăți și curiozități din sănătate

 

×
Parteneri
x close