Antena 3 CNN Life Tradiții și obiceiuri de Sânziene. Zona unde ritualurile se păstrează cu sfințenie. Ce facem ca să ne ferim de boli

Tradiții și obiceiuri de Sânziene. Zona unde ritualurile se păstrează cu sfințenie. Ce facem ca să ne ferim de boli

Este sărbătoare la români, Sânzienele sau Drăgaica apare în calendarul popular pe 24 iunie. Aşa cum este lesne de înţeles, românii au diverse tradiţii şi obiceiuri, în funcţie de fiecare zonă geografică în parte, unele dintre ele fiind pomenite din moş-strămoşi.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene. Zona unde ritualurile se păstrează cu sfințenie. Ce facem ca să ne ferim de boli
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iun 2021   •   12:10

Despre dragoste si fete frumoase, de maritat este si Sarbatoarea Sanzienelor, cum este denumita in popor, sau Dragaica. Asta daca tinem seama de traditii si obiceiuri. În imaginaţia populară, Sânzienele sunt nişte fete frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, dansând. 

Adela Dumitrache Dumitru este artist si totodata profesor. A infiintat un ansamblu folcloric numit Mândrele de la Ploiești. Impreuna cu tinerele artiste duce traditia romaneasca mai departe.

Asa ca din mandre s-au transformat in sanziene. Si-au impletit flori in par si au pornit pe cantat si pe jucat.

Din spicele de grâu, sânziene şi alte plante, fetele îşi făceau cununi cu care se împodobeau şi jucau dansul Drăgaicei. Acest dans era pentru belşug, precum şi pentru protecţia gospodăriilor şi ogoarelor. În tradiţia populară, se credea că, odată cu drăgaicele, juca şi soarele la amiază, astfel că el stătea mai mult pe cer decât de obicei. În ziua de Sânziene nimeni nu are voie să lucreze.

Zona în care tradițiile și obiceiurile de Sânziene sunt păstrate cu sfințenie 

Valea Gurghiului o zonă în care tradițiile și obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie prilej pentru care sărbătoarea nașterii a satului Ioan Botezătorul este una așteptată de credincioșii de aici.
Localnicii strângă Sânziene de pe câmp împletesc cununi și le aruncă pe casă pe acoperiș te pun la poarta grajdului sau la portițele de la grădini ca să fie feriți de boli de vreme rea de grindină atât animalele cât și locuitorii cât și grădinile.

În localitatea cașva județul Mureș copiii de la școala din localitate împreună cu învățătoarea lor pune în scenă obiceiul nopții sutienelor aceste zâne bune care trec pe la casele localnicilor din zona din aduc bunăstare dragoste si noroc în toate.

Ambianța când dansează pe un câmp cu coronițe de câmpie ne și buchete din sânziene. Baxuri despre aceste obiceiuri și despre Ce fac zânele Noaptea de Sânziene.  

×
Subiecte în articol: sanziene
Parteneri
ÎPS Teodosie trimis în judecată de DNA
x close