Antena 3 CNN Life Știinţă Dezvăluire şocantă: suplimentele de calciu te pot ucide

Dezvăluire şocantă: suplimentele de calciu te pot ucide

Dezvăluire şocantă: suplimentele de calciu te pot ucide
Sursa foto: foto: whatsonxiamen.com
24 Mai 2012   •   21:33

Suplimentele de calciu cresc riscul unui atac de cord, avertizează cercetătorii. Ei pretind că tabletele ar putea face mai mult rău decât bine, scrie Daily Mail.

Sute de mii de femei iau suplimente de calciu, deoarece le sunt recomandate de medici pentru întărirea oaselor şi împotriva osteoporozei. Însă, potrivit studiului, suplimentele nu mai pot fi văzute ca un panaceu împotriva subţierii oaselor.

Cercetătorii sugerează că oamenii ar trebui să mănânce mai multe alimente bogate în calciu, cum ar fi laptele, brânza şi legumele verzi. Ei au descoperit că cei care folosesc acceleratoare de stocare a calciului, fără alte suplimente, au un risc dublu de apariţie a unui atac de cord decât cei care nu le folosesc.

Oamenii de ştiinţă au cercetat dosarele a peste 24,000 de persoane din Germania, cu vârsta cuprinsă între 35 şi 64 de ani, care au luat parte la un proiect de nutriţie în anul 1990. Dieta lor a fost analizată amănunţit şi au fost înrebaţi dacă au folosit suplimente de vitamine sau minerale în lunile precedente.

Voluntarii au fost urmăriţi timp de 11 ani, timp în care 354 au suferit atac de cord, 260 accident vascular cerebral şi 267 decese asociate acestor boli. Cei care au luat suplimente de vitamine şi de calciu s-au dovedit a avea cu 86% mai multe şanse de atac de cord decât ceilalţi. Însă cei care au luat numai calciu au fost expuşi unui risc mult mai crescut.

Cercetătorii susţin că tabletele au un potenţial dăunător care "inundă" nivelul de minerale din sânge. Pe când calciul din alimente sau băuturi este răspândit pe parcursul întregii zile şi este absorbit lent.

În cadrul studiului, profesorii Ian Reid şi Mark Bolland, de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, au declarat că oamenii ar trebui să fie descurajaţi să ia suplimente astfel de suplimente.

×
Subiecte în articol: calciu vitamine cercetatori Voluntari
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close