Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Adevărul despre sucurile light de la raft. Ce semnal trag medicii despre băuturile fără zahăr

Adevărul despre sucurile light de la raft. Ce semnal trag medicii despre băuturile fără zahăr

Adevărul despre sucurile light de la raft. Ce semnal trag medicii despre băuturile fără zahăr
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    24 Apr 2017   •   11:29

Băuturile dietetice, considerate odată o alternativă sigură la răcoritoarele îndulcite în vederea reducerii riscului de diabet şi de obezitate, ar putea creşte de fapt posibilitatea de a dezvolta demenţă şi accident vascular cerebral, potrivit unei noi cercetări, citată luni de Xinhua. 

O singură băutură îndulcită artificial pe zi ar creşte de trei ori riscul de accident vascular cerebral şi demenţă în comparaţie cu un consum redus la mai puţin de o dată pe săptămână, potrivit cercetării publicate în jurnalul "Stroke" editat de Asociaţia Americană pentru Inimă. 

Oamenii de ştiinţă au avertizat însă că studiul a fost efectuat pe un grup restrâns de persoane şi nu poate stabili relaţia cauză-efect, precizează sursa citată. "Studiul nostru demonstrează nevoia de a realiza mai multe cercetări în această zonă ţinând cont de frecvenţa cu care sunt consumate băuturile îndulcite artificial", susţine Matthew Pase, cercetător în cadrul departamentului de neurologie al Universităţii Boston, la Universitatea de Tehnologie Swinburne din Melbourne, Australia, şi la Framingham Heart Study, un proiect american început în 1948 pentru identificarea factorilor care contribuie la bolile cardiovasculare. 

Oamenii de ştiinţă au studiat date de la 2.888 de persoane incluse în Framingham Heart Study Offspring Cohort, cu vârste de peste 45 de ani pentru evaluarea riscului de accident vascular cerebral, şi 1.484 de persoane cu vârste de peste 60 de ani pentru evaluarea riscului de demenţă. Timp de şapte ani, cercetătorii au analizat ce obişnuiau să bea aceste persoane pe parcursul a trei perioade de timp diferite. Apoi, au urmărit subiecţii în următorii zece ani pentru a afla care dintre ei au suferit accidente vasculare cerebrale sau demenţă comparând informaţiile legate de alimentaţie cu riscul de apariţie a acestor probleme de sănătate. 

La finalul celor zece ani, 97 de persoane, sau 3% dintre subiecţi, suferiseră un atac vascular cerebral, 82 dintre acestea fiind ischemice sau cauzate de înfundarea vaselor de sânge. 81 de persoane, sau 5% dintre subiecţi, au dezvoltat demenţă, 63 fiind diagnosticaţi cu boala Alzheimer. 

În urma evaluării factorilor de risc, oamenii de ştiinţă au concluzionat că persoanele care au consumat cel puţin o băutură îndulcită artificial pe zi aveau un risc de trei ori mai mare de a dezvolta accident vascular ischemic şi de 2,9% de demenţă. 

În mod interesant, cercetătorii nu au observat o asociere între băuturile carbogazoase îndulcite şi aceste probleme de sănătate, acest lucru fiind pus pe seama faptului că subiecţii consumau cu preponderenţă sucuri dietetice, a explicat Pase. "Desigur, acest lucru nu înseamnă că ele sunt o opţiune sănătoasă", a spus el. "Recomandăm ca oamenii să bea apă în locul băuturilor pe bază de zahăr sau îndulcite artificial", a subliniat cercetătorul.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: accident vascular cerebral dementa
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close