Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Au fost depistate mai multe tipuri ale virusului Ebola. Expert german: Ar putea fi o tulpină diferită a virusului

Au fost depistate mai multe tipuri ale virusului Ebola. Expert german: Ar putea fi o tulpină diferită a virusului

Au fost depistate mai multe tipuri ale virusului Ebola. Expert german: Ar putea fi o tulpină diferită a virusului
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    26 Aug 2014   •   11:40
Noile cazuri de Ebola din Republica Democratică Congo suscită temeri că virusul se va răspândi şi mai mult în Africa, în zona centrală a continentului constatându-se deja o varietate de tipuri.
 
"Virusul Ebola circulă în special în această regiune şi a declanşat, în trecut, câteva focare mai mari sau mai mici. (...) Prin urmare, cel mai probabil, acest focar nu este asociat celui din Africa de Vest", a spus dr. Jonas Schmidt-Chanasit, şeful unităţii de diagnosticare virale de la Bernhard Nocht-Institute din Hamburg, informează BBC, potrivit Agerpres.
 
Aproape 1.500 de oameni au murit până acum în Liberia, Sierra Leone, Guineea şi Nigeria, în ceea ce a devenit cel mai periculos focar de Ebola din istorie. Însă virusul a creat un nou focar în Republica Democratică Congo, diferit în mod substanţial de cel din Africa de Vest.
 
"Rata cazurilor mortale este mult mai mică, comparativ cu Africa de Vest, fiind de circa 20%", spune Schmidt-Chansit. "Deci, ar putea fi posibil să fie vorba despre o tulpină diferită a virusului Ebola, mai puţin patogenă", susţine expertul german.
 
Unele tulpini de Ebola sunt inofensive pentru om şi pot produce îmbolnăvirea doar la maimuţe. Aşa-numitul virus Reston este o astfel de mutaţie a Ebola. Acesta a fost descoperit în China si Filipine. Tulpina de Ebola din focarul din Africa de Vest are o rată a cazurilor mortale de pâna la 90%.
 
Cel mai nou focar de Ebola este al şaptelea înregistrat până în prezent în Republica Democratică Congo. Felix Kabange Numbi, ministrul Sănătăţii din Congo, a declarat că experienţa de până acum va fi de ajutor în ţinerea sub control a actualului focar de Ebola din ţara sa.
 
Republica Democratică Congo, o ţară de mărimea Europei de Vest, măcinată de conflicte armate şi de lupta continuă pentru resursele naturale, poate fi un loc în care o persoană suspectă de maladie să o împrăştie rapid, în condiţiile unei infrastructuri puţin dezvoltate, fie că este vorba de drumuri sau de spitale. Cu toate acestea, slaba dezvoltare nu alimentează boala, a subliniat Schmidt-Chanasit. 
 
Râul Ebola este un mic şuvoi de apă, care trece prin pădurile din provincia Equateur din nord-vestul a Republicii Democratice Congo. În această regiune a fost detectată pentru prima dată, în 1976, această maladie mortală de către oamenii de ştiinţă belgieni, care au denumit-o după numele râului. Acum, virusul a revenit în provincia Equateur cu două cazuri confirmate de deces.

×
Subiecte în articol: Ebola
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close