Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Avertisment dur din partea OMS. Ce se întâmplă cu jumătate din fumătorii înrăiţi

Avertisment dur din partea OMS. Ce se întâmplă cu jumătate din fumătorii înrăiţi

Avertisment dur din partea OMS. Ce se întâmplă cu jumătate din fumătorii înrăiţi
de O.P.    |    27 Feb 2015   •   07:29

Fumatul nu mai este un obicei acceptabil în societate în majoritatea țărilor care implementează Convenția-cadru pentru Controlul Tutunului, dar continuă să fie o cauză considerabilă de mortalitate, producând decesul a peste jumătate dintre persoanele care fumează cu regularitate, scrie EFE joi.

Aceste afirmații aparțin secretarului convenției-cadru, Vera Luiza da Costa e Silva, și au fost făcute într-o conferință de presă ținută la Geneva în ajunul împlinirii a zece ani de la data intrării în vigoare, la 27 februarie 2005, a acestui prin tratat încheiat vreodată sub auspiciile Organizației Mondiale a Sănătății.

Având ca scop combaterea epidemiei mondiale de tabagism, tratatul avea, la data intrării sale în vigoare, 40 de state semnatare, iar în prezent numărul acestora este de 168 (reprezentând aproximativ 90% din populația globului).

Cele mai recente date difuzate de OMS arată că, în fiecare an, mor din cauza fumatului șase milioane de persoane, cifră care s-ar putea reduce considerabil dacă se va îndeplini obiectivul vizând diminuarea cu 30% până în 2025 a consumului de tutun în țările semnatare ale convenției.

Progresele înregistrate variază foarte mult, printre țările cu cele mai bune rezultate figurând Finlanda, Irlanda, Noua Zeelandă și o serie de state insulare din Pacific, care se definesc drept 'lipsite de tutun' (având în vedere că fumătorii reprezintă sub 15% din populație).

×
Subiecte în articol: tutun fumat
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close