Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Investigaţia medicală care poate detecta cancerul la sân înainte să fie prea târziu. "Este singura armă reală"

Investigaţia medicală care poate detecta cancerul la sân înainte să fie prea târziu. "Este singura armă reală"

I.D.
2 minute de citit Publicat la 10:53 20 Mai 2025 Modificat la 10:53 20 Mai 2025
Prof. Dr. Metin Çakmakçı, autoritate internațională în chirurgia oncologică
Prof. Dr. Metin Çakmakçı, autoritate internațională în chirurgia oncologică. foto: captură Antena 3 CNN

Autoexaminarea sânilor nu reduce riscul de deces și nici nu previne apariția cancerului de sân, avertizează Prof. Dr. Metin Çakmakçı, autoritate internațională în chirurgia oncologică. Singura metodă eficientă rămâne controlul medical anual, în special pentru femeile trecute de 40 de ani.

„Autoexaminarea nu schimbă niciun rezultat, nici mortalitatea, nici boala în sine. Singura modalitate este ca femeile să învețe disciplina de a merge la medic o dată pe an”, afirmă Prof. Dr. Metin Çakmakçı, chirurg oncolog cu o carieră de peste 40 de ani, în prezent membru al echipei multidisciplinare a Clinicii de Sân din cadrul Spitalului Acıbadem Ataşehir din Istanbul.

Specialistul subliniază că prevenția reală începe prin supraveghere medicală riguroasă. „Aceasta este o problemă critică, deoarece tu, pentru tine, nu poți face nimic. Pentru femeile fără antecedente familiale de cancer de sân, care reprezintă aproximativ 95% din populație, recomandarea este clară: după vârsta de 40 de ani, trebuie făcută anual o mamografie, însoțită dacă este posibil de o ecografie, urmată de examinarea clinică de către un medic.”

Deși fiecare tumoră este rezultatul unei malformații genetice, cauza exactă a apariției cancerului de sân rămâne necunoscută în majoritatea cazurilor. „În afară de cei 5% dintre femei și bărbați care primesc un cod greșit ereditar de la părinți, nu știm ce cauzează cancerul de sân. Pentru orice femeie de pe stradă, cauza este necunoscută”, explică medicul.

Prof. Çakmakçı accentuează și cât de mult a evoluat tratamentul în ultimii ani, devenind tot mai personalizat. „Nu este un protocol de tratament care să se potrivească tuturor. Avem trei mijloace de tratament: intervenția chirurgicală, terapia sistemică – care nu este întotdeauna chimioterapia – și radioterapia. Toate trei sunt folosite, de obicei, împreună.”

Progresele în diagnosticare și tratament au dus la o scădere semnificativă a mortalității. „Pentru cancerul de sân în stadiu incipient, adică o boală localizată care nu s-a extins la alte organe, rata de supraviețuire la cinci ani este de peste 90%, chiar 95%. Suntem pe un drum bun”, spune el.

Medicul, Prof. Dr. Metin Çakmakçı, subliniază clar rolul esențial al mamografiei anuale în prevenția și depistarea precoce a cancerului de sân, mai ales în cazul femeilor fără antecedente familiale ale bolii. În viziunea sa, mamografia este "singura armă reală" pentru majoritatea femeilor, în lipsa unui risc genetic identificabil.

Mesajul final al profesorului este unul optimist, dar și ferm: „Cancerul de sân este acum, în principal, o boală cronică. Este tratabilă. Nu vă faceți prea multe griji. Ascultați sfaturile medicului, analizați-vă opțiunile și urmați tratamentul. Avem suficiente cunoștințe și instrumente încât aproape fiecare pacient să supraviețuiască și să ducă o viață împlinită.”

Cauzele cancerului de sân nu sunt cunoscute cu exactitate încă, dar ce contează cu adevărat este sa avem încredere în echipa medicală  pe care o alegem, care parcurge acest drum alături de mii de oameni în fiecare an.

Vestea bună este că, în prezent, există multe opțiuni de tratament și sunt alese cu grijă, în funcție de ceea ce este cel mai bine pentru fiecare femeie: sănătatea, tipul de cancer și preferințele fiecăreia.

×
x close