Antena 3 CNN Meteo Ce sunt și cum se formează norii cumulonimbus, fenomenul meteo straniu observat în mai multe zone din țară

Ce sunt și cum se formează norii cumulonimbus, fenomenul meteo straniu observat în mai multe zone din țară

Vremea s-a schimbat radical. Temperaturile ridicate de zilele trecute au dus la o creştere a instabilităţii atmosferice. Aşa că vremea caldă şi însorită a fost înlocuită de nori, furtuni şi chiar căderi de grindină, în anumite zone ale ţării. În mai multe zone din țară a fost observat un fenomen meteo neobișnuit.

Ce sunt și cum se formează norii cumulonimbus, fenomenul meteo straniu observat în mai multe zone din țară
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    25 Apr 2022   •   16:26

Meteorologul ANM, Alina Șerban, a explicat, la Antena 3, cum se formeaza norii stranii observați de locuitorii din mai multe orașe.

"Sunt norii specifici dezvoltărilor convenctive. Aceste manifestări de instabilitate atmosferică determină formarea unor nori de tip cumulonimbus, derivați ai acestora. 

Dezvoltare foarte mare pe verticală, în care apar curenți ascendenți, descendenți în mod deosebit, foarte puternici, și determină atât averse torențiale, cât și grindină și intensificări ale vântului. Depinde de ingredientele pe care aceștia le întâlnesc în cale. Astfel de evenimente am avut pe parcursul zilei de astăzi.

Aceste averse care au apărut astăzi au fost atentionate printr-un mesaj de cod galben pentru Maramureș, Transilvania, Moldova și toate zonele montane, acolo unde am avut ingredientele necesare pentru dezvoltarea acestor tipuri de nori" a precizat meteorolocul Alina Șerban.

Orașele din România afectate de furtuni și căderi de grindină

În Târgu Mureş un copac a fost doborât de vântul puternic şi a căzut peste o maşină parcată în faţa unui bloc. Numai o minune a făcut ca pe stradă să nu treacă nimeni în acel moment.

Autorităţile au trimis şi un mesaj prin RO-ALERT pentru a-i avertiza pe cetăţeni să nu îşi părăsească locuinţele pe timpul furtunii.

Vremea rea a făcut ravagii şi în judeţul Maramureş. O ploaie torenţială a adus aluviuni pe Drumul Naţional 18 în pasul Gutâi, iar din această cauza s-a circulat foarte greu.

Nici Clujul nu a scăpat de furia naturii. Centura oraşului Gherla a fost complet inundată.

Meteorologii au emis şi un Cod portocaliu de vijelie puternică şi vânt, valabil în localităţi din judeţele Mureş, Cluj şi Bistriţa-Năsăud.

La Arad a plouat torenţial, iar bucăţi mari de gheaţă au acoperit străzile.

Şi în judeţul Mehedinţi, aceeaşi situaţie: localnicii au fost şocaţi când au văzut grindina de mărimea bobului de mazăre. Mai multe gospodării au fost afectate de furtună.

La Reșița, a fost cod portocaliu de furtună şi ploaie. Asta după oamenii au avut parte în prima zi de Paşte de vreme însorită şi 26 de grade în termometre.

Spre seară, în unele zone ale orașului, grindina a făcut prăpăd.

Ploaie cu grindină a fost şi în localitatea Panciu din Vrancea. Podgoriile din zonă au fost practic acoperite cu un strat gros de gheață. Nici măcar cele 26 de rachete antigrindină nu au reuşit să oprească fenomenul.

A plouat cu grindină şi in mai multe localtati din județul Gorj! 30 de minute, atât a durat ploaia cu grindină. A fost insa suficient cat sa distruga pomii și culturile agricole.

Vreme capricioasă a fost şi la Satu-Mare. În mai multe localități din județ au fost ploi torențiale şi căderi de grindină.

×
Subiecte în articol: nori cumulonimbus meteorolog ANM fenomen meteo
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close