Antena 3 CNN Meteo Spania și Portugalia, cea mai mare seceta din ultimii 1.200 de ani

Spania și Portugalia, cea mai mare seceta din ultimii 1.200 de ani

Potrivit cercetărilor, Spania și Portugalia suferă din cauza celei mai puternice secete din ultimii 1.200 de ani, cu implicații grave atât pentru producția de alimente, cât și pentru turism.

Spania și Portugalia, cea mai mare seceta din ultimii 1.200 de ani
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    05 Iul 2022   •   17:02

Efectele încălzirii globale blochează ploile vitale de iarnă, cu implicații grave pentru agricultură și turism.

Cercetătorii au descoperit că iernile cu valori maxime „extrem de mari” din Azore au crescut dramatic de la o iarnă din 10 înainte de 1850, la una din patru din 1980. Aceste extreme împing, de asemenea, vremea umedă spre nord, făcând ploile mai probabile în nordul Regatului Unit și în Scandinavia.

Oamenii de știință au spus că maximele mari mai frecvente din Azore ar fi putut fi cauzate doar de criza climatică, provocată de emisiile de carbon ale umanității.

„Numărul de maxime extrem de mari din Azore din ultimii 100 de ani este cu adevărat fără precedent când te uiți la ultimii 1.000 de ani”, a spus dr. Caroline Ummenhofer, de la Woods Hole Oceanographic Institution din SUA și parte a echipei de cercetare.

Peninsula Iberică a fost lovită de valuri de căldură și de secete în creștere în ultimii ani, iar anul acesta luna mai a fost cea mai fierbinte înregistrată în Spania.

Incendiile forestiere care au ucis zeci de oameni în zonă, în 2017, au urmat unui val de căldură, provocat de criza climatică, în timp ce râul Tajo, cel mai lung din regiune, riscă să se usuce complet, potrivit ecologiștilor.

Noua cercetare, publicată în revista Nature Geoscience, a analizat date meteorologice care se întind până în 1850.. S-a constatat că, înainte de 1850 și de la începutul emisiilor umane semnificative de gaze cu efect de seră, maximele extrem de mari din Azore au avut loc în medie o dată la 10 ani.

Din 1850 până în 1980, frecvența a fost o dată la șapte ani, dar după 1980 aceasta a crescut la fiecare patru ani. Datele au arătat că maximele extrem de mari din Azore reduc precipitațiile medii lunare din timpul iernii cu aproximativ o treime.

Date suplimentare din analiza chimică a stalagmitelor din peșterile din Portugalia arată că precipitațiile scăzute se corelează strâns cu maximele mari din Azore.

Simulările computerizate ale climei din ultimul mileniu acoperă o perioadă până în 2005. Dar alte studii care acoperă anii următori sunt în concordanță cu noile descoperiri și se așteaptă ca marea Azore să continue să se extindă, crescând și mai mult seceta în peninsula Iberică.

„[Descoperirile noastre] au implicații mari pentru resursele de apă care sunt disponibile pentru agricultură și alte industrii, precum și pentru turism”, a spus Ummenhofer, potrivit The Guardian.

„Nu este de bun augur.”

Spania a fost a doua cea mai populară țară pentru turiștii de peste mări în 2019, găzduind 84 de milioane de vizitatori.

Spania este, de asemenea, cel mai mare producător de măsline din lume și o sursă majoră de struguri, portocale, roșii și alte produse. Dar precipitațiile au scăzut cu 5-10 mm pe an din 1950, cu o scădere suplimentară de 10-20% a ploilor de iarnă anticipată până la sfârșitul secolului.

Alte cercetări au proiectat o scădere cu 30% a producției de măsline în sudul Spaniei până în 2100 și o scădere a regiunilor viticole din Peninsula Iberică de la 25% până la 99% până în 2050 din cauza penuriei severe de apă. 

×
Subiecte în articol: Spania Portugalia seceta meteo
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close